Suomen uskonnon-
opettajain liitto ry

SUOL ry:n tehtävä on vaikuttaa uskonnonopetuksen kehittämiseen ja aseman vakaana säilyttämiseen. Liitto valvoo jäsenten etuja ja järjestää tasokasta koulutusta.

Lue Lisää!

 

Lähde mukaan SUOL ry:n opintomatkalle Marokkoon 12.–19.10.2024

Matkan aikana perehdytään mm. islamilaiseen taiteeseen ja arkkitehtuuriin, Marokon yhteiskuntaan ja uskontoon osana yhteiskuntaa, pohjoisafrikkalaisen islamin erityispiirteisiin ja suuntauksiin Marokossa (suufilaisuus, maraboutismi), berbereiden vanhaan uskontoon ja sen vaikutukset islamiin. Matkan keskiössä on Marokon neljä kuninkaallista kaupunkia: Fés, Marrakech, Meknes ja Rabat. Kuljemme sulttaanien ja kuninkaiden jalanjäljissä ja katselemme moskeijoita, palatseja ja muita vaikuttavia kohteita.

Asiantuntijaoppaana ja luennoitsijana matkalla toimii tietokirjailija, taidefilosofi, FT Liisa Väisänen.


Alustava matkaohjelma

La 12.10. Rabat

Lento Pariisin kautta Rabatiin. Kuljetus hotelliin ja majoittuminen hotelli Omono Rabat Terminus**** (1 yö). Tervetuloillallinen.

Su 13.10. Rabat – Volubilis

Aamiaisen jälkeen tutustuminen Atlantin rannalla olevaan Rabatiin, Marokon hallinnolliseen pääkaupunkiin ja yhteen maan neljästä muinaisesta kuninkaallisesta kaupungista. Kaupungin historia ulottuu aina antiikin aikoihin saakka. Tämän päivän Rabat on ihastuttava, avara ja nykyaikainen kaupunki puistokatuineen.

Kierroksella näemme kuninkaallisen palatsin, islamilaisen hautausmaan (ulkoa, sisäänpääsy vain muslimeille). Vieraillemme Bank al Maghrib-museossa, jossa on loistavat kokoelmat marokkolaista ja Marokkoa kuvaavaa taidetta. Parhaillaan museossa on myös kalligrafiataiteen näyttely. Vierailemme Hassan-tornissa, kesken jääneessä minareetissa, josta oli tarkoitus tulla maailman toiseksi suurin. Vastapäätä Hassan-tornia sijaitsee Mohammed V:n mausoleumi, jossa on kuningas Mohammed V:n ja hänen kahden poikansa kuningas Hassan II:n ja prinssi Abdallahin haudat. Lounas Rabatissa.

Iltapäivällä kahden tunnin ajo Volubilisiin, joka on yksi Pohjois-Afrikan parhaiten säilyneitä roomalaisten rakentamia kaupunkeja ja Marokon merkittävin arkeologinen kohde. Ajomatkan aikana luento ”Marokon yhteiskunta ja uskonto osana yhteiskuntaa”. Volubilisissä näemme mm. oikeustalon, Capitoliumin temppelin, hyvin säilyneitä mosaiikkeja, Rooman keisari Caracallan pystyttämän riemukaaren sekä 100-luvulta peräisin olevan basilikan raunioita. Nämä antavat hyvän käsityksen mm. roomalaisten elämäntavasta ja uskonnosta. Alue on Unescon maailmanperintöluettelossa.

Matka jatkuu Moulay Idrissin Zerhounin kukkuloiden keskellä sijaitsevan pyhiinvaelluskaupungin näköalapaikalle.Kaupunki on tärkeä marokkolaisille, sillä täältä käsin profeetta Muhammedin lapsenlapsi Moulay Idris levitti islaminuskoa Marokkoon. Ajo Feziin. Ajomatkan aikana luento ”Fatima al Fihr ja muut vahvat naiset”. Majoittuminen Riad Dar Ziryab **** (2 yötä).

Ma 14.10. Fés

Aamiaisen jälkeen tutustuminen Fésiin, joka on maan kolmanneksi suurin kaupunki ja Marokon kuninkaallisista kaupungeista vanhin. Fès on Marokon kulttuurinen, henkinen ja uskonnollinen keskus ja osa Unescon maailmanperintöluetteloa. Fès perustettiin vuonna 789, heti arabivalloittajien miehitettyä Pohjois-Afrikan ja Espanjan ja se on ollut maan pääkaupunki useaan eri otteeseen. 1500-luvulla Fèsistä oli muodostunut koko läntisen islamilaisen maailman kulttuurinen keskus, mutta vuosisadan loppua kohden kaupunki alkoi menettää merkittävää asemaansa.

Näemme Karaouine- ja Moulay Idriss II -moskeijat (ulkoapäin). Moskeijan yhteydessä toimii Al-Karaouinen yliopisto, joka perustettiin vuonna 859 jKr. eli se on maailman vanhin.

Suuren kukoistuksensa aikana Fèsissä oli jopa 800 moskeijaa, tänä päivänä kaupungista löytyy yhä 130 moskeijaa. Käymme myös Al-Attrine -madrasan ja Bou Inania -madrasan upeilla sisäpihoilla, joka on rakennettu 1300-luvun puolivälissä ja toimii hyvänä esimerkkinä tuon ajan islamilaisesta arkkitehtuurista. Rakennus on toiminut sekä moskeijana että oppilaitoksena ja sillä on ollut tärkeä merkitys sille, että Fèsistä on kehittynyt Marokon tiedollinen keskus. Vierailemme myös Nejjarinen Wooden Arts & Crafts -museossa ja näemme myös kuuluisan suihkulähteen Nejjarine-aukiolla.

Fés tunnetaan myös Marokon taidekäsityökeskuksena. Valtaosa esimerkiksi Marokon kuuluisasta, käsinvalmistetusta keramiikasta on peräisin Fèsistä. Usein keraamikot ja muut taidekäsityöläiset käyttävät vanhoja perinteisiä menetelmiä, jotka eivät ole vuosien saatossa paljonkaan muuttuneet. Keskellä medinaa on myös upea värien sinfonia: värjäämö, jonka isot altaat ovat täynnä väriaineita, joilla tekstiilejä ja nahkaa värjätään. Vierailemme nahkatehtaassa, jossa näemme perinteisiä nahanvalmistustekniikoita, joita on harjoitettu vuosisatojen ajan. Lounas.

Päivän aikana näemme myös Fésin el Jdid´n aluetta eli uutta kaupunkia. Kuninkaallisen palatsin (ulkoapäin) majesteettinen ulkoasu, seitsemän vaikuttavaa porttia ja sitä ympäröivät hienot laatat on rakennettu 1960-luvulla ja ovat modernin käsityötaidon mestariteoksia. Paluu hotelliin.

Ti 15.10. Sefrou ja Meknes

Aamiaisen jälkeen ajamme Sefroun kylään. Ajomatkan aikana luento ”Berbereiden vanha uskonto ja sen vaikutus islamiin.” Käynti Sidi Ali Bousserghinen pyhäkössä, joka sijaitsee korkealla kukkulalla ja josta avautuu näkymä kaupunkiin. Jatkamme matkaa Bhalilin berberikaupunkiin, joka on kuuluisa luola-asumuksistaan. Luolataloissa asutaan vielä nykypäivänäkin, mutta niiden määrä on nopeasti vähenemässä, koska asukkaat haluavat muuttaa nykyaikaisempiin asuntoihin. Paluumatkalla luento ”Islamilainen taide ja arkkitehtuuri”.

Lounas Meknesissä. Meknes on yksi Marokon kuninkaallisista kaupungeista. Se toimi pääkaupunkina mahtavan sulttaani Moulay Ismailin aikana 1600-luvulla. Meknes tunnetaan myös nimellä “Marokon Versailles”, sillä Moulay Ismailin onnistui muokata pienestä provinssikaupungista spektaakkelimainen kuninkaallinen kaupunki, jossa on upeita maurilaistyylisiä rakennuksia. Kaupunki on ollut Unescon maailmanperintöluettelossa vuodesta 1996 lähtien. Klo 14.45 Meknesissä tutustuminen kuninkaallisten tallien loistoon ja Lahdim-aukioon sekä Bab Mansourin kaupunginporttiin, jonka koristeluun on käytetty Volubilisista peräsin olevia roomalaisia pylväitä. Portti on medinaa kiertävän kaupunginmuurin pääportti ja se on yksi Marokon kauneimmista. Matka jatkuu Casablancaan, jossa majoittuminen New Hotel Picinen Wellness Spa**** (1 yö).

Ke 16.10. Casablanca

Aamiainen. Nykyaikainen Casablanca on Marokon taloudellinen ja kulttuurinen keskus sekä tärkeä satamakaupunki. Kaupunki on Marokon suurin. Se on kasvanut 150 vuodessa parin tuhannen asukkaan kylästä noin 4 miljoonaa asukkaan kaupungiksi. Väestönkasvua vauhditti se, että Casablanca oli osa Ranskan Marokkoa. Casablancan vanhakaupunki on Unescon maailmanperintökohde. Kaupunki on tullut tunnetuksi mm. klassikkoelokuvasta Casablanca. Casablancan vanhakaupunki on Unescon suojelukohde. Mohammed V aukiolla sijaitseva Hassan II moskeija (sisältä) on Marokon suurin ja maailman toiseksi suurin moskeija. Siellä on tilaa 25000 rukoilijalla ja ulkopuolella vielä 80 000:lle. Atlantin rannalla seisova minareetti on maailman korkein, 210 metriä. Minareetin huipulta loistaa iltaisin lasersäde Mekan suuntaan. Erikoistilanteissa katto voidaan siirtää sivuun, ja kävijät voivat rukoilla paljaan taivaan alla. Vierailemme sisällä tässä arkkitehtonisesti upeassa rakennuksessa.

Riad al Fasia Aguedal valkoiseksi kalkittuja taloja. Alueen rakensivat ranskalaiset 1930-luvulla ja sitä ovat inspiroineet perinteiset arabialaiset medinat. Arkkitehtonisesti alue on hieno sekoitus perinteistä marokkolaista ja eurooppalaista tyyliä. Lyhyt käynti Beth El-synagogassa. Lounas.

Iltapäivällä noin kolmen tunnin ajo Marrakechiin, jota pidetään Etelä-Marokon tarunhohtoisena helmenä. Ajomatkallaluennot ”Pohjoisafrikkalaisen islamin erityispiirteet” ja ”Islamin suuntaukset Marokossa, erityisesti suufismi ja maraboutismi”. Majoittuminen Riad al Fasia Aguedal**** (3 yötä).

To 17.10. Marrakesh

Aamiaisen jälkeen tutustuminen Marrakeshiin, jonka juuret juontavat vuoteen 1070. Kaupunki toimi Almoravid-dynastian pääkaupunkina 1100-luvulla ja on Marokon toinen kuninkaallinen kaupunki. Marrakech tunnetaan myös ”punaisena kaupunkina”.

Vierailemme Bahian 1800-luvulta olevassa kuninkaallisessa palatsissa. Marokon itsenäistymisen jälkeen vuonna 1956 palatsi toimi kuningas Mohammed V:n kuninkaallisena asuinpaikkana. Myöhemmin palatsi siirrettiin kulttuuriministeriön alaisuuteen. Nykyäänkin Marokon kuningas saattaa käyttää palatsia ulkomaisten merkkihenkilöiden vastaanotoilla ja erilaisissa tapahtumissa. Huoneet on sisustettu arabialaiseen tyyliin ja puutarhoissa kasvaa appelsiini- ja jasmiinipuita.

Kierros jatkuu Koutoubian moskeijalle (nähdään ulkoapäin), jonka minareettia pidetään Marrakeshin symbolina. Näemme myös Saadien kuninkaallisia hautoja historiallisella hautausmaalla. Kauniit haudat ovat peräisin sulttaani Ahmad I al Mansurin hallintokaudelta 1500-luvulta. Haudat löytyivät vuonna 1917. Lounas.

Iltapäivällä näemme Bab Doukkalan portin ulkopuolella sijaitsevan Seitsemän pyhän miehen monumentin. Emme kierrä kokonaan Seitsemän pyhän miehen kierrosta, vaan keskitymme Sidi Ben Slimane al Jazuli ja Sidi Abu al-Abbas as-Sabtin mausoleumeihin. Paluu hotelliin.

Pe 18.10. Marrakesh

Aamiaisen jälkeen tutustuminen Le Jardin Secred kompleksiin, joka on osa komeiden arabi-andalusialaisten ja marokkolaisten palatsien perinnettä. Se on loistava esimerkki islamilaisesta taiteesta, arkkitehtuurista ja puutarhoista. Vierailemme myös historiallisessa palatsissa sijaitsevassa Marrakeshin museossa, jossa perehdymme Marokon nykytaiteeseen.

Iltapäivällä vapaata aikaa kierrellä ja tehdä ostoksia vilkkaalla Djamaa El Fna-aukiolla ja basaareissa. Aukio on kaupungin sydän ja tarkoittaa ”kuolleiden kokousta”, sillä aikoinaan se toimi julkisten teloitusten näyttämönä. Elämää huokuvalla aukiolla on lukuisia myyntikojuja, käärmeenlumoajia, esiintyviä apinoita, tarinankertojia ja katutaitelijoita. Basaareissa mausteet, taidekäsityöt, nahkatuotteet, kupariesineet ja matot houkuttelevat ostajia. Läksiäisillallinen paikallisessa ravintolassa.

La 19.10. Marrakesh – Helsinki

Aamiaisen jälkeen kuljetus lentokentälle. Lento Helsinkiin Air Francen lennolla Pariisin kautta Helsinkiin.

Matkan hinta 2575 €/henkilö jaetussa jaetussa kahden hengen huoneessa (29 osallistujaa) ja 2685 euroa (25 osallistujaa). Yhden hengen huoneen lisämaksu 345 €. Jos huonejako ei mene tasan, yksin matkustavan on maksettava yhden hengen huoneen lisämaksu.

Hintaan sisältyy

 • Air Francen lennot Helsinki – Pariisi, Pariisi – Rabat / Marrakesh – Pariisi, Pariisi - Helsinki turistiluokassa
 • 23 kg ruumaan menevää matkatavaraa ja 8 kg käsimatkatavaraa
 • lentokenttäkuljetukset Rabatissa ja Marrakeshissa
 • lentokenttäverot ja paikalliset verot
 • majoitus 2-hengen huoneissa ohjelmassa mainituissa (tai vastaavissa) hotelleissa / riadeissa
 • kuljetukset ja retket tilausbussilla ohjelman mukaan
 • sisäänpääsymaksut
 • Liisa Väisäsen opastukset ja luennot
 • englanninkielisen paikallisoppaan palvelut
 • 7 aamiaista, 5 lounasta ja 2 illallista
 • kuulokkeet opastusten aikana

Hintaan ei sisälly

 • ruokajuomat
 • juomarahat
 • matkavakuutus (suositellaan!)
 • kotimaan liittymälennot

Vastuullinen matkanjärjestäjä: Ryhmämatkatoimisto Resviaria / Jaana Sinisalo

Paikkatiedustelut: eija.suokko(a)gmail.com