Suomen uskonnon-
opettajain liitto ry

SUOL ry:n tehtävä on vaikuttaa uskonnonopetuksen kehittämiseen ja aseman vakaana säilyttämiseen. Liitto valvoo jäsenten etuja ja järjestää tasokasta koulutusta.

Lue Lisää!

Matkaohjelma

Matkan aikana tutustutaan mm. Euroopan ja Ranskan kulttuuri- ja aatehistoriaan, katoliseen kirkkoon Ranskassa eri aikoina (myös protestantismi), pyhiinvaellusperinteeseen, ristiretkiin, keskiaikaiseen (ja muuhunkin) kuvataiteeseen ja arkkitehtuuriin, islamiin Ranskassa, uskonnon ja kulttuurin sekä uskonnon ja gastronomian suhteisiin yhtä hyvin Burgundissa kuin Pariisissakin.


Alustava ohjelma

PE 8.6. Vézélay-Dijon

Lento klo 7.35–9.40. Lähtö bussilla lentokentältä Sainte Geneviève des Boisin venäläiselle hautausmaalle (mm. paronitar Mannerheimin hauta), josta jatketaan Vézélay’hen. Tutustuminen tunnettuun pyhiinvaelluskaupunkiin, jossa on asunut lukuisia merkittäviä taiteilijoita mm. Romain Rolland ja Picasso. Kaupungista on lähdetty ristiretkille ja Franciscus Assisilainen valitsi kylän ensimmäisen fransiskaaniluostarin paikaksi Ranskassa. Kaupunkikävelyn aikana tutustumme mm. kaupungin muureihin ja katedraaliin, joka on yksi romaanisen kirkkotaiteen merkittävimpiä edustajia. Kirkossa on Maria Magdalenan reliikki, mutta keitä ovatkaan pohjoisen pitkäkorvaiset asukkaat kirkon päätykolmiossa? Matka jatkuu noin klo 17.30 Dijoniin, jonne saavutaan noin klo 19.30. Yhteinen tervetuloillallinen klo 20.30 (sisältyy hintaan). Yöpyminen Dijonissa (Hotel des Ducs*** vanhassa kaupungissa, 3 yötä).

LA 9.6. Dijon

Aamiaisen jälkeen historiallinen kulttuurikävely Dijonissa. Keskiaikaisen Burgundin herttuakunnan pääkaupunki Dijon tunnetaan rakennustaiteestaan ja taideaarteistaan. Kävelykierroksen aikana tutustutaan kaupungin kirkkoihin, goottilaiseen Saint-Bénigneen ja sen romaaniseen kryptaan sekä Notre Dameen, joka on hyvä esimerkki 1200-luvun goottilaisesta arkkitehtuurista Burgundissa. Lisäksi ohjelmassa on kanunkimunkki Kirin aperitiivin maistelua ja käynti uskonnollisen taiteen museossa, Le Musée d’Art Sacré. Museossa on hieno kokoelma 1200-1800 –lukujen uskonnollista taidetta. Dijon on tunnettu erinomaisesta gastronomisesta perinteestä. Yhteinen illallinen klo 19.30 (sisältyy hintaan). Yöpyminen Dijonissa.

SU 10.6. Dijon-Beaune

Aamiaisen jälkeen tutustuminen Dijonin taidemuseoon, Le Musée des Beaux-Arts. Museossa tutustutaan erityisesti burgundilaiseen ja flaamilaiseen 1300- ja 1400 -lukujen sekä 1500- ja 1600 -lukujen hollantilaiseen taiteeseen. Lähtö bussilla klo 13.00 keskiajalta hyvin säilyneeseen sisterssiläisluostariin Abbey de Fontenayhyn. Luostariin tutustumisen jälkeen matka jatkuu kohti Pyhän Yrjön (Nuits-St-Georges) viinikaupunkia, jossa klo 17 vierailu viinitilalla, jossa maistellaan kuuluisaa burgundilaista viiniä. Yöpyminen Dijonissa.

MA 11.6. Beaune-Autun

Aamiaisen jälkeen ajamme kuuluisan viinialueen La Cote de Beaunen kautta Beauneen. Kulttuurihistoriallinen kaupunkikävely tässä burgundiviinien pääkaupungissa. Kierroksen aikana nähdään mm. kaupungin muurit ja Notre Damen katedraali, joka on hieno esimerkki romaanisesta kirkkoarkkitehtuurista Burgundissa. Vapaata aikaa lounastaa. Iltapäivällä tutustuminen Hôtel-Dieu: hön, maailmankuuluun keskiaikaiseen, loisteliaaseen köyhien sairaalaan. Tämä kansleri Rolinin vuonna1443 rakennuttama ylellinen sairaala ymmärrettiin paratiisin esikartanoksi. Lähtö Autuniin noin klo 15.00, jossa käynti kaupunginmuseossa. Yöpyminen Autunissa (historiallinen, upea Hotel Saint Louis****).

TI 12.6. Autun-Chartres-Pariisi

Aamiaisen jälkeen kaupunkikävely Autunissa, joka on merkittävä roomalaiskaupunki turistitungoksesta sivussa. Kierroksen aikana käymme mm. erinomaisesti säilyneellä roomalaisella muurilla ja muilla antiikkimuistomerkeillä sekä Saint-Lazaren katedraalissa. Vapaata aikaa lounastaa. Lähtö klo 14.00 bussilla Chartresiin, jonne saavutaan noin klo 16.30. Tutustuminen vanhaan kaupunkiin ja sen katedraaliin. Katedraali on loistava esimerkki Pariisin ympäristössä syntyneestä goottilaisesta rakennustyylistä. Charles Péguy on tehnyt runoudessaan myös pyhiinvaelluskohteena katedraalia tunnetuksi. Matka jatkuu Pariisiin noin klo 19, jonne saavutaan noin klo 21.00. Yöpyminen (Hotel Cardinal, hyvä ** latinalaiskorttelissa, 5 yötä).

KE 13.6. Pariisi

Aamiaisen jälkeen kulttuurihistoriallinen kävely Latinalaiskorttelissa, jossa on monia kuuluisia opinahjoja, mm. Sorbonnen yliopisto ja jota pidetään taiteilijoiden ja intellektuellien tyyssijana. Vierailu Ranskan reformoidun kirkon intendentin luona. Tutustuminen antiikin kylpyläraunioiden yhteydessä olevaan Clunyn keskiaikaisen taiteen museoon, jossa on maailman parhaimpiin lukeutuva keskiaikaisen taiteen kokoelma upeassa 1400-luvun rakennuksessa. Kävelyretken aikana näemme ulkoapäin myös Pantheonin, tämän vallankumouksellisten valtaaman, alunperin Pariisin suojeluspyhimykselle Geneviévelle omistetun kirkon. Kirkko on vuodesta 1885 toiminut valtakunnallisena hautapyhäkkönä, jossa lepäävät mm. Victor Hugo ja Voltaire. Vapaata aikaa lounastaa. Iltapäivällä vierailemme Pariisin moskeijassa, joka on Pariisin islamilaisen hengellisen elämän keskus. Rakennus on espanjalaista maurilaista arkkitehtuuria ja sen yhteydessä on kirjasto, islamilainen koulu, ravintola, myymälä ja turkkilainen kylpylä. Kävelyn aikana käydään myös Luxemburgin puistossa ja Saint Germain de Prés korttelissa. Tässä ihastuttavassa kaupunginosassa on mm. kapeita katuja, hienoja putiikkeja, Pariisin vanhin kirkko, antiikkikauppoja ja kahviloita. Korttelissa on myös katu, joka on kirjallisuuseliitin kohtaamispaikka ja jolla sijaitsevat mm. Jean-Paul Sartren (Café de Flore) ja Ernest Hemingwayn (Café Les Deux Magots) kantapaikat. Korttelissa sijaitsee myös Da Vinci -koodista tuttu St-Sulpicen kirkko. Yhteinen arabialainen, couscous-illallinen klo 19.30 (sisältyy hintaan).

TO 14.6. Pariisi

Aamiainen, jonka jälkeen kulttuurihistoriallinen kävelyretki Le Marais-korttelissa. Tutustuminen Musée Picassoon, jossa on erinomainen kokoelma Pablo Picasson teoksia. Mestarin kuoltua Ranskan valtio sai perintöverona neljänneksen hänen teoksistaan. Päivän aikana tutustuminen myös Pariisin vanhimmalla alueella La Citén saarella oleviin gotiikan mestariteoksiin Notre-Damen ja Sainte-Chapellen (klo 14.30) katedraaleihin. Sainte-Chapelle on yksi länsimaisen rakennustaiteen suurimmista saavutuksista. Keskiajalla sitä verrattiin taivaanporttiin. Kirkko on tunnettu etenkin upeista lasimaalauksistaan, joissa on kuvattu yli tuhat uskonnollista aihetta ja valomerestä, jonka 15 ikkunaa synnyttävät. Kaunis Notre-Dame on puolestaan loistoesimerkki Ranskan keskiajan arkkitehtuurista ja aivan yhtä kuuluisa Pariisin symboli kuin Eiffel-torni. Iltapäivällä vapaata aikaa. Illalla risteily Seinellä noin klo 20.

PE 15.6. Pariisi

Aamiainen, jonka jälkeen kävelykierros Montmartren alueella, josta tuli 1800-luvun lopulla taiteilijoiden, kirjailijoiden ja runoilijoiden alue. Montmartren alue on kaunis paikka ja kylätunnelma on säilynyt hyvin. Kierroksen aikana tutustuminen mm. Sacré-Coeurin ja Saint-Pierre-Du-Montin kirkkoihin. Vapaata aikaa lounastaa. Iltapäivällä käynti Pariisin kuuluisalla kirpputorilla.

LA 16.6. Pariisi

Aamiaisen jälkeen tutustuminen Louvren taidemuseoon (noin 2,5 h). Iltapäivä vapaata aikaa, jolloin voi lähteä vaikkapa kävelylle yhdelle maailman kuuluisimmista kaduista, Champs-Élysées´lle, jonka toisessa päässä sijaitsee Riemukaari ja toisessa päässä Pariisin suurin aukio, Place de la Concorde. Ranskan vallankumouksen aikana aukion alkuperäinen nimi Place Louis XV muutettiin vallankumousaukioksi ja aukiolle pystytettiin giljotiini. Päänsä aukiolla ovat menettäneet mm. Ludvig XVI, Marie Antoinette ja Maximillian Robespierre. Yhteinen läksiäisillallinen klo 19.30 (sisältyy hintaan).

SU 17.6.

Aamiaisen jälkeen klo 9.30 tutustuminen Musée d’Orsayn maailmankuuluun impressionististen töiden kokoelmaan. Museossa on mm. Monet`n, Manet´n, van Goghin ja Renoirin legendaarisia teoksia. Vapaata aikaa. Kuljetus lentokentällä klo 15.30 ja lento Suomeen klo 19.00.

SUOL ry:n ja UPI:n opintomatkan hinta on 1482 € (24 lähtijää) tai 1632 € (18 lähtijää). Yhden hengen huoneen lisämaksu on 319 €. Lisäksi sisäänpääsymaksut 70 Ä kerätään matkan aikana. Yksin matkalle ilmoittautuvan on maksettava yhden hengen huoneen lisämaksu, mikäli huonejako ei mene tasan.

Hintaan sisältyy:

  • Finnairin lennot, lentokenttäverot ja matkustajamaksut
  • lentokenttäkuljetukset
  • bussikuljetukset Burgundissa
  • metro-bussiliput Pariisissa
  • hotellit aamiaisella kahden hengen huoneissa
  • 4 illallista viineineen
  • Kirin ja viininmaistajaiset Burgundissa
  • sisäänpääsymaksut
  • Tarmo Kunnaksen opastukset
  • suomenkielisen matkanjohtajan palvelut

Hinnat perustuvat 30.9.2006 voimassa oleviin tariffeihin ja valuuttakursseihin, joten ne eivät sisällä näiden muutoksista aiheutuvia hinnankorotuksia, esim. lentoyhtiöiden mahdollisia polttoainelisiä. Lisäksi kannattaa varautua prof. Kunnaksen improvisointeihin, jotka saattavat aiheuttaa pieniä sisäänpääsymaksuja, joita hinnassa ei ole osattu ottaa huomioon.

Paikkavaraukset ja tiedustelut Eija Suokko puh. 0400-510 503 tai
e-mail: eija.suokko(at)nic.fi