Suomen uskonnon-
opettajain liitto ry

SUOL ry:n tehtävä on vaikuttaa uskonnonopetuksen kehittämiseen ja aseman vakaana säilyttämiseen. Liitto valvoo jäsenten etuja ja järjestää tasokasta koulutusta.

Lue Lisää!

Matkalla nähdään niin romanttisia Reinin jokilaakson maisemia kuin huikean kauniita Bayerin alppimaisemiakin ja perehdytään niin Saksan nykypäivään ja uskontoihin kuin alueen historiaankin. Matkan teemoima mm. kristinuskon tulo Saksaan, keskiajan naismystikot, reformaatio ja sen seuraukset, saksalainen kalvinismi, kirkot ja totalitarismi, nykypäivän uskontotilanne Saksassa.

Asiantuntijaluennoitsijana matkalla mukana TT Esko M. Laine Helsingin yliopistosta.

Alustava ohjelma

Ke 5.6. Mainz

Finnarin lento Frankfurtiin klo 8.20-9.55. Ajo Mainziin, roomalaisten yli 2000 vuotta sitten perustamaan kaupunkiin. Pyhä Bonifatius perusti tänne 700-luvulla Mainzin arkkihiippakunnan ja toimi sen arkkipiispana. Hän perusti myös useita luostareita ja piispanistuimia ja loi tänne kirkollisen organisaation. Nykyisin Mainz on vilkas yliopistokaupunki. Mainzissa kaupunkikiertoajelua ja –kävelyä, joiden aikana vierailemme tuomiokirkossa, jonka rakentaminen aloitettiin jo vuonna 975. St. Stephanin kirkossa ihailemme Chagallin lasimaalausten taivaallisen sinisiä sävyjä. Taiteilija maalasi ne ollessaan yli 90-vuotias.

Yhteisen tervetulolounaan (sisältyy hintaan) jälkeen vierailemme Gutenbergin museossa. Majoittuminen (InterCity Hotel Mainz****, www.mainz.intercityhotel.de, 2 yötä). Ilta vapaata aikaa.

To 6.6. Reinin jokilaakso-Loreley-Rüdesheim

Aamiaisen jälkeen ajo Boppardiin (74 km). jossa nousemme jokilaivaan Reinin risteilyä varten. Ajomatkan aikana luento "Kristinuskon tulo Saksaan". Risteilemme ainutlaatuisen kulttuurimaiseman halki kauneimmalla Reinillä, joka kuuluu UNESCO:n maailmanperintölistalle. Reinin romantiikkaa leimaa linnojen kruunaamat vuoret ja jyrkkiin rinteisiin istutetut viinitarhat. Laiva ohittaa myös maailmankuulun Loreley-kallion. Laivalta voi hankkia välipalaa tai lounasta.

Jäämme laivasta pois Kaubissa ja jatkamme bussilla Rüdesheimiin (20 km). Vierailemme St. Hildegardin ja Johannes Kastajan pyhiinvaelluskirkossa Eibingenissä, missä säilytetään Hildegardin pyhäinjäännöksiä.  St. Hildegardin luostarin sisar Hiltrud perehdyttää meidät Hildegardin Bingeniläisen elämään ja työhön. Hildegard oli yleisnero, kirjailija, kirkkomusiikin säveltäjä ja mystikko. Paavi Benedictus XVI julisti Hildegardin pyhäksi 10.5.2012.

Vierailemme myös keskellä viinirinteitä sijaitsevassa benediktiiniläisluostarissa St.Hildegard. Tämän luostarin Hildegard perusti vuonna 1165 heti Rupertsbergin luostarin jälkeen. Nykyinen luostari on 1900-luvun alusta. Vierailemme luostarin kirkossa. Luostarin myymälästä löytyy mm. Hildegardin kirjallisuutta.

Riemukas pikkukaupunki Rüdesheim on Rheingaun viininviljelyn keskus. Maailmankuulu romanttinen Drosselgasse kuja, Rüdesheimin sydän, on täynnä viiniravintoloita. Viininmaistajaiset paikallisen viininviljelijän luona, jossa maistelemme Rheingaun hyviä viinejä, etupäässä erittäin kuuluisaa Riesling-viiniä. Illallinen (sisältyy hintaan) viiniravintolassa, kauniilla säällä terassilla. Ajo Mainziin, jonka aikana luento "Saksan keskiaikaiset naismystikot ja Hildegardin eläinkirja".

Pe 7.6. Worms-Heidelberg

Aamiaisen jälkeen ajo Wormsiin (55km), joka on yli 2000 vuotta vanha kaupunki. Ajomatkan aikana luento "Luther tuomiolla". Worms oli keisarikaupunki ja siellä järjestettiin lukuisia valtiopäiviä, joista kuuluisimmat olivat vuonna 1521, jolloin Luther julistettiin valtakunnan kiroukseen. Wormsissa tutustumme mm. upeaan 1100-luvulla rakennettuun tuomiokirkkoon, Lutherin muistomerkkiin Lutherplatzilla ja Euroopan vanhimpaan juutalaiseen hautausmaahan. Wormsissa vapaata aikaa välipalaan, jonka jälkeen ajo lumoavalla paikalla sijaitsevaan, vireään yliopistokaupunkiin, Heidelbergiin (50km). Matkan aikana luento "Saksalainen kalvinismi". Heidelberg on yksi Saksan romanttisimmista kaupungeista ja sijaitsee Neckar-joen rannalla mahtavan luonnon ympäröimänä. Majoittuminen (Marriot Hotel Heidelberg**** www.marriott.de, 2 yötä). Iltapäivällä kävelykierros Heidelbergissa, jossa on mm. vuonna 1386 perustettu Saksan vanhin yliopisto. Siitä kehittyi 1500-luvulla eurooppalaisen tieteen ja kulttuurin keskus ja kalvinistinen korkeakoulu. Tutustumme yliopiston museoon ja kasvitieteelliseen puutarhaan. Vierailemme myös Heiliggeistkirkossa. Illallinen (sisältyy hintaan) hotellin ravintolassa.

La 8.6. Heidelberg

Aamiaisen jälkeen tutustuminen Heidelbergin linnan alueeseen (Saksan renessanssiarkkitehtuurin mestariteos) ja erikoisnäyttelyyn Uskon voima – 450 vuotta Heidelbergin katekismusta. Vuonna 2013 on kulunut 450 vuotta tämän reformoidun tunnustuskirjan julkaisemisesta ja Heidelbergissä järjestetään teemaan liittyen kaksi näyttelyä osana Lutherin juhlavuotta 2017. Mahdollisuus kahvilassa käyntiin, jonka jälkeen palaamme alas vanhaan kaupunkiin ja tutustumme näyttelyn toiseen osaan Kurpfälzisches Museum Heidelbergissä. Iltapäivällä vapaata aikaa. Heidelbergin pääkadun varrella on lukematon määrä kiinnostavia kahviloita, ravintoloita ja kauppoja. Illalla ehkä mahdollisuus konserttiin (ohjelmat ilmestyvät vuoden 2013 alussa).

Su 9.6. Nürnberg-München

Aamiaisen  jälkeen jatkamme matkaa Nürnbergiin (220 km). Päivän ajomatkojen aikana luennot "Kirkot ja totalitarismi", "Albrecht  Dürer – Nürnbergin suuri poika" ja "Saksan nykypäivän uskonnollinen tilanne". Nürnberg on paitsi Dürer-kaupunki myös leikkikaluteollisuuden, bratwurstien ja piparkakkujen kaupunki. Kauppiaat, keksijät ja oppineet tekivät Nürnbergistä keskiajalla yhden maailman loisteliaimmista kaupungeista. Linnan suojassa kukoistivat käsityötaidot ja taide. Nürnberg oli myös yksi Saksan ensimmäisiä kaupunkeja, joka kääntyi luterilaisuuteen. Vierailemme renessanssiajan suuren taiteilijan Albrecht Dürerin kotimuseossa. Vanhan kaupungin kävelymme aikana näemme mm. Hauptmarkt-torin, Frauenkirchen ja kellopelin. Lounaalla (sisältyy hintaan) tutustumme herkullisiin paikallisiin erikoisuuksiin tyypillisessä bratwurstravintolassa.

Iltapäivällä tutustuminen kansallissosialismin aikaisiin tapahtumiin (Hitlerin hoviarkkitehti Albrecht Speerin puoluekokousnäyttämö, Nürnbergin lait ja sotasyyllisyysoikeudenkäynti): Memorium Nürnberger Prozesse  - oikeustalo ja Nürnbergin dokumentaatiokeskus.  Illan suussa ajo Müncheniin (170 km), jossa majoittuminen (hotelli Maritim***www.maritim.de, 3 yötä).

Ma 10.6. München

Aamiaisen jälkeen kaupunkikiertoajelu, jonka teemana on kansallissosialismin aika, mutta myös nykypäivä ja Münchenin historia.  Münchenillä oli merkittävä asema kansallissosialismissa. Täältä alkoi Hitlerin nousu, täällä perustettiin NSDAP- puolue, täällä kumottiin Hitlerin vallankaappausyritys, Münchenin lähelle Dachauhun perustettiin ensimmäinen keskitysleiri. Kiertoajelun jälkeen lähdemme kävelylle Münchenin keskustaan. Vierailemme Hochbräuhausissa, jossa pidettiin ensimmäiset kansallissosialistisen työväenpuolueen joukkokokoukset vuonna 1920. Kävelyn aikana näemme myös mm. Frauenkirchen, St. Michaelin jesuiittakirkon, Marienplatz aukion ja raatihuoneen sekä Valtionoopperan. Iltapäivä vapaata aikaa. Osa museoista (mm. Neue Pinakothek ja Deutsches Museum) on avoinna myös maanantaina. Mahdollisuus oopperaan.

Ti 11.6. Augsburg-Dachau

Aamiaisen jälkeen lähtö retkelle Baijerin vanhimpaan kaupunkiin Augsburgiin (74km). Matkan aikana luento "Augsburgin tunnustus – tunnustus Augsburgissa". Menomatkalla pysähdys Dachaun keskitysleirillä, jossa näemme filmiesityksen ja teemme kierroksen. Lounas Augsburgissa (sisältyy hintaan). Augsburgissa  kuljemme Lutherin ja uskonpuhdistuksen jäljillä. Kierroksen aikana näemme ulkoapäin Bertol Brechtin syntymäkodin, vierailemme Fuggerin kaupunkipalatsissa, jossa kuulemme mm. Lutherin kuulustelusta, käymme Pyhän Annan kirkossa (Augsburgin uskonpuhdistuksen keskus) ja teologianhistoriallisessa museossa "Lutherstiege". Siellä on dokumentoitu uskonpuhdistukseen johtaneet tapahtumat. Myös Augsburgin uskonrauha tulee museossa käsiteltäväksi. Käymme Augsburgin Domin (entisen piispanpalatsin) edustalla. Täällä luettiin Augsburgin tunnustus ja luovutettiin keisari Kaarle V:lle valtiopäivillä 25.6.1530. Nähtävyytenä on myös Fuggerei, joka on maailman ensimmäinen vähävaraisten asuinalue vuodelta 1516. Fuggerin ja Welserin kauppiassukujen pankkitoiminta kehittyi Augsburgissa ja teki kaupungista keskiajalla Euroopan tärkeimmän pankkikaupungin Lontoon jälkeen. Paluu Müncheniin. Matkan aikana luento "Luterilaisuus ja Euroopan velkakriisi".

Ke 12.6. Ettal-Oberammergau-Wieskirche-Lindaun saari-Konstanz

Aamiaisen jälkeen lähdemme ajamaan upeiden alppimaisemien halki kohti Konstanzia. Pysähdymme Ettalissa benediktiiniläisluostarissa (90 km), joka on Baijerin kuuluisimpia toiminnassa olevia luostareita. Nykyinen luostari on perustettu 1300-luvulla ja siihen kuuluu mahtava barokkityylinen kirkko, johon tutustumme. Luostarin myymälässä on mm. munkkien salaisella reseptillä valmistamaa Ettalin luostarilikööriä. Ettalissa vierailemme myös juustolassa, missä tutustumme kuuluisien Allgäun juustojen valmistukseen. Kierroksen päätteeksi juustomaistajaiset baijerilaiseen tapaan.

Matka jatkuu Oberammergauhun, joka on maailmankuulu siellä joka kymmenes vuosi järjestettävästä Passionspiele –kärsimysnäytelmästä. Tutustumme teatteritaloon ja kuulemme kärsimysnäytelmän historiaa ja "back stagen" tarinoita. Kylä on kuuluisa myös työpajoistaan, jotka ovat erikoistuneet taideteolliseen puunveistoon, erityisesti pyhäinkuviin. Monet Oberammergaun taloista on koristeltu seinämaalauksilla, jotka jo sinänsä ovat nähtävyys. Seuraava tutustumiskohteemme on keskellä baijerilaista niittymaisemaa sijaitseva, rokokoo-tyyliin rakennettu pyhiinvaelluskirkko Wieskirche (29 km). Se kuuluu UNESCOn maailman perintökohteisiin ja on Baijerin kauneimpia kirkkoja.

Matka jatkuu kohti Bodensee-järveä (116 km), joka on Keski-Euroopan kolmanneksi suurin järvi.  Alueen maisemat ovat uskomattoman kauniita. Bodenseen rantaviiva jakautuu Saksan, Itävallan ja Sveitsin kesken ja sitä reunustavat niin alpit kuin kukkulamaisematkin. Ajomatkan aikana luento "Jan Hus ja hänen perintönsä". Pysähdymme Lindaun ihastuttavaan saarikaupunkiin, jossa nautimme varhaisillallisen (sisältyy hintaan).  Jatkamme Konstanziin (50km), Bodensee-järven ylitämme lautalla. Majoittuminen Konstanzissa (Constantia hotelli**** www.hotel-constantia.de, 2 yötä).

To 13.6. Konstanz-St.Gallen

Aamiaisen jälkeen kävelykierros Konstanzin keskustassa. Konstanzin tärkeimpiä nähtävyyksiä on vanha kaupunki kapeine kujineen, porvaristaloineen (1200-1500 –luvuilta) ja viinitupineen, 1300-luvulta oleva raatihuone ja konsiilirakennus, jossa Konstanzin konsiili valitsi vuonna 1417 paaviksi Martinus V:n, joka on ainut Saksassa valittu paavi. Kierroksen aikana käymme 1000-luvulla rakennetussa tuomiokirkossa ja Jan Hus –museossa. Husia kuulusteltiin Konstanzin konsiilin aikana ja hänet poltettiin roviolla 1415. Museossa esitellään Jan Husin elämää ja työtä.

Jatkamme Sveitsin puolelle, upeita alppimaisemia ihaillen St. Gallenin kaupunkiin (50 km). Kaupunki sai alkunsa vuonna 612 irlantilaisen munkin pyhän Galluksen aloittamasta luostaritoiminnasta. Benediktiiniläisluostarista tuli yksi läntisen maailman merkittävimmistä kulttuurin keskuksista, joka säilytti asemansa aina 1000-luvulle saakka. Siellä oleva maailmankuulu ja ainutlaatuisen hyvin säilynyt kirjasto kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin. Kirjaston yksi arvokkaimmista teoksista on alkuperäinen luostarirakennusten pohjapiirustus vuodelta 820. Tutustumme luostarin kirkkoon ja kirjastoon.  St.Gallenissa on mahdollisuus käydä kahvilla ja nauttia välipalaa. Paluu Konstanziin. Yhteinen läksiäisillallinen.

Pe 14.6. Kontanz-Zürich

Aamiainen ja vapaata aikaa. Ajo Zürichiin (72 km), jonka aikana luento "Zwingli pikakelauksena". Piipahdamme vielä Zwinglin jalanjäljillä Grossmünster- ja Frauenmünster-kirkoissa.  Lento Zürich-Helsinki klo 19.10.-22.50.

SUOL ry:n ja UPI:n opintomatkan hinta 2169 euroa (24 osallistujaa) tai  2449 euroa (18 osallistujaa). Yhden hengen huoneen lisämaksu 260 euroa/hlö. Jos huonejako ei mene tasan, yksin matkustavan on maksettava yhden hengen huoneen lisämaksu.

Hintaan sisältyy:

*Finnairin suorat reittilennot Helsinki-Frankfurt/Zürich-Helsinki
*lentokenttämaksut, arvonlisävero ja paikalliset verot
*majoitus matkaohjelman mukaisissa hotelleissa kahden hengen huoneissa
*aamiaiset noutopöydästä päivittäin
*3 lounasta ja 4 illallista
*viininmaistajaiset, juustomaistajaiset
*suomenkielinen opas Sirkka-Liisa Aalto koko matkan ajan (osittain paikalliset opastukset)
*Esko M. Laineen luennot ja asiantuntijuus koko matkan ajan
*matkanjohtajan palvelut
*ohjelman mukaiset bussikuljetukset ja laivamatka Reinillä
*sisäänpääsymaksut
*esitemateriaalia, sisältäen mm. kaupunkien kartat

Hintaan ei sisälly:

*ruokajuomat ja Saksassa yleiset juomarahat
*matkavakuutus ja peruutusturva
*ooppera- tai konserttiesitykset

Hinnat on laskettu 6.8.2012 hintojen mukaan. Pidätämme oikeuden hinta-, ohjelma-, hotelli- ja aikataulumuutoksiin, jotka johtuvat meistä riippumattomista syistä.

Vastuullinen matkanjärjestäjä: OK-MATKAT/Riikka Karvonen

Ilmoittautumiset ja tiedustelut: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. tai puh. 0400-510503.