Suomen uskonnon-
opettajain liitto ry

SUOL ry:n tehtävä on vaikuttaa uskonnonopetuksen kehittämiseen ja aseman vakaana säilyttämiseen. Liitto valvoo jäsenten etuja ja järjestää tasokasta koulutusta.

Lue Lisää!

Matkan teemoima mm. Paavi ja sosialismin murtuminen Puolassa, reformaatio Puolassa, Baltian saksalaisuus, germaanien ja balttien suhde, Gdanskin rooli ja merkitys Itämeren alueella, katolisuus Puolassa

Asiantuntijaluennoitsijana matkalla mukana TT, dos.  Esko M. Laine.

Alustava ohjelma

15.10.  KE/ Lento  Helsinki – Gdansk klo 16.35 – 17.35 (- 1h). Kuljetus lentokentältä vanhan kaupungin ja Motlawa-joen välittömään läheisyyteen ja majoittuminen Boutique Hotel Gdansk* * * * (4 yötä) www.hotelgdansk.pl  Hotellin saunaosasto on käytössä veloituksetta, mahdolliset hoidot lisämaksusta. Yhteinen tervetuloillallinen joen rannalla, jossa on viihtyisiä kävelyteitä mahtavien antiikkisten viljamakasiinien katveessa. 

16.10. TO / GDANSK 
Buffetaamiainen hotellissa. Koko päivän kierroksella tutustumme viehättävään Gdanskin vanhaan kaupunkiin ja sen keskiaikaiseen tunnelmaan vilkkailla kävelykaduilla mm. Dluga kadulla. Käymme sisällä kuuluisissa Marian, Elisabethin ja pyhän Birgitan kirkoissa. Pyhän Marian kirkko on Euroopan suurin punatiilestä muurattu goottilaistyylinen kirkko. Pyhän Birgitan kirkko on Lech Walesan kirkko ja se tunnetaan Puolan Solidaarisuus-liikkeen jäsenten pyhiinvaelluspaikkana. Kirkossa on mm Jerzy Popieluszkolle omistettu kappeli. Popieluszko oli katolinen pappi, joka toimi 1980-luvulla kommunismia vastaan Solidaarisuus-liikkeen jäsenenä ja joutui tämän vuoksi kidutetuksi ja murhatuksi. Kävelykierroksen aikana kuullaan mm. Gdanskin pyrkimyksestä kasvaa varakkaaksi ja vauraaksi Itämeren Venetsiaksi sekä reformaatiosta Puolassa. Tämän lisäksi kohdataan myös Arthur Schopenhauer, Gabriel Fahrenheit ja kasubit. Piipahdamme lyhyesti myös Uphagen House museossa ja Arthurin hovissa. Yhteinen lounas vanhassa kaupungissa. 

Lounaan jälkeen kävelymatka ja vierailu Solidaarisuusmuseon ”Roads to Freedom” -näyttelyssä, jossa kuulemme solidaarisuusliikkeestä ja Puolan arjesta kommunistisen vallan aikana. Gdanskin telakalta alkoivat työläisten lakot kesällä 1980. Syntyi Solidaarisuus-liike, mikä johti lopulta kommunismin romahtamiseen Itä-Euroopassa. Kaikki varmasti muistavat uutiskuvat 80-luvulta Gdanskin telakalta ja Lech Walesan. Ilta vapaa. 

17.10. PE / STUTTHOF, MALBORK 
Buffetaamiainen hotellissa. Ajomatka (noin 50 km) Stutthofiin, jonka aikana luento ”Paavi, solidaarisuus ja sosialismin murtuminen Puolassa”. Vierailu keskitysleirimuseossa. Stutthofin leiri oli ensimmäinen Saksan ulkopuolelle perustettu keskitysleiri. Leiri toimi koko toisen maailmasodan ajan v. 1939-1945 ja leirin ankarissa oloissa menehtyi vähintään 65000 ihmistä. 

Matka jatkuu Malborkin linnaan, jonne on matkaa n. 45 km. Linna on valtava keskiaikainen puolustuslinna joka on entistetty hienoon kuntoon ja on nykyään Unescon maailmanperintölistassa. Tutustuminen mahtavan ristiritarilinnan yhteen osaan. Yhteinen lounas linnan Piwnica-ravintolassa. Paluumatkalla luento ”Mitä oli saksalainen ritarikunta? -Baltian saksalaisuus sekä balttien ja germaanien suhde.” Ilta vapaa. Mahdollisuus osallistua katoliseen messuun.

18.10. LA / WEJHEROWO, SOPOT 
Buffetaamiainen hotellissa. Päivän bussiretki alkaa telakka-alueen ja Wreszczin kaupunginosan (Günter Grassin kotitalo) kautta Westerplatten niemelle, jossa ovat jäljellä autenttiset muistot kertomassa II maailmansodan alkunäytöksestä. Tämän jälkeen ajo Oliwaan. Vierailu loisteliaassa katedraalissa, jossa on kuuluisat urut (mahdollisesti lyhyt urkukonsertti kirkossa).  Piipahdamme myös katsomassa luostarin puolella pöytää, jonka ääressä Oliwan rauhansopimus allekirjoitettiin 1660. Tämä oli yksi Pohjan sodan päättäneistä rauhansopimuksista. Sopimus merkitsi Ruotsin suurvaltakauden huippua ja sinetöi lopullisesti reformaation voiton Ruotsissa. Aamupäivän ajomatkan aikana luento ”Vaasa-suvun dynastinen riita ja vastauskonpuhdistuksen peikko –olisiko Puola voinut katolistaa Suomen uudelleen?”  

Kauniissa ranta- ja kylpyläkaupungissa Sopotissa tehdään pieni kävelykierros ja pidetään vähän vapaata aikaa esim. käydä kahvilla ja kävellä Euroopan pisimmällä puulaiturilla Mololla. Ajo Gdynian kautta noin 50 km päähän Wejherowoon, jossa lounas. Tutustuminen johonkin osaa  Wejherowon kalvaariosta, jossa pyhiinvaellusreitillä on 26 kappelia noin 4,5 km matkalla. Paluumatkalla luento ”Maria –Puolan kuningatar –piirteitä katolisuudesta Puolassa.” Yhteinen läksiäisillallinen Gdanskin vanhassa kaupungissa. 

19.10. SU 
Buffetaamiainen,
jonka jälkeen klo 10.30 bussikuljetus lentokentälle ja lento Gdansk – Helsinki klo 12.40 – 15.55.

Suol ry:n ja Espoon uskonnonopettajain kerhon opintomatkan hinta noin 690 euroa (20 osallistujaa) tai 745 euroa (15 osallistujaa). Yhden hengen huoneen lisämaksu 128 euroa/hlö. Jos huonejako ei mene tasan, yksin matkustavan on maksettava yhden hengen huoneen lisämaksu. 

Hintaan sisältyy:
*Eurolotin lennot Helsinki-Gdansk-Helsinki, lentokenttäverot ja matkustajamaksut
*23kg matkatavaraa ruumassa sekä käsimatkatavara
*lentokenttäkuljetukset Gdanskissa
*majoitus kahden hengen huoneissa hyvätasoisessa keskustahotellissa
*buffetaamiainen sekä ohjelman mukaiset ateriat (3 x lounas, 2 x illallinen)
*ohjelma, retket ja sisäänpääsymaksut
*suomenkielinen opastus
*Esko Laineen luennot ja asiantuntijuus koko matkan ajan

Hintaan ei sisälly:
*ruokajuomat
*juomarahat
*matkavakuutus
*peruutusturva
*kotimaan liittymälennot

Hinnat on laskettu 13.1.2014 hintojen ja valuuttakurssien mukaan. Pidätämme oikeuden hinta-, ohjelma-, hotelli- ja aikataulumuutoksiin, jotka johtuvat meistä riippumattomista syistä. 

Vastuullinen matkanjärjestäjä: Poltravel/Marjut Valta.

Ilmoittautumiset ja tiedustelut: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. tai puh. 0400-510503.