Suomen uskonnon-
opettajain liitto ry

SUOL ry:n tehtävä on vaikuttaa uskonnonopetuksen kehittämiseen ja aseman vakaana säilyttämiseen. Liitto valvoo jäsenten etuja ja järjestää tasokasta koulutusta.

Lue Lisää!

Suomen Lähi-idän instituutti ja Suomen Uskonnonopettajien Liitto järjestävät kurssimatkan

USKONTOJEN KAIRO

Kairossa 6.-14. kesäkuuta 2017

Hakuaikaa jatkettu tammikuun loppuun asti.

Tervetuloa tutustumaan Kairon hätkähdyttävän rikkaaseen historiaan ja nykypäivään! Egyptin 20 miljoonan asukkaan pääkaupungissa asuvat tiheästi vierekkäin niin moninaiset muslimit suufeista islamisteihin, koptikristityt, juutalaiset kuin harvinaisempienkin uskontokuntien edustajat kuten baha’it. Kairossa uskonto näkyy vahvasti arjessa ja juhlassa, politiikassa ja populaarikulttuurissa. Lisäksi vierailemme välimerellisessä Aleksandriassa.

Kurssille valitaan enintään 14 liiton jäsentä hakemusten perusteella. Luennot ovat suomeksi ja englanniksi. Intensiivisen kurssin luennoitsijoina toimivat egyptiläiset asiantuntijat. Opetuksessa tavoitellaan vuorovaikutteisuutta, osallistuvuutta ja historiaan jalkaisin tutustumista. Kurssille osallistuvilla tulee siis olla kohtalainen kävelykunto ja englanninkielen taito. Egyptissä on kurssin aikana kuuma kesäinen ilmanala, ja lisäksi matka osuu muslimien ramadan-paastokuukauden päälle, mikä rajoittaa julkista syömistä ja juomista. Tämä luonnollisesti otetaan huomioon matkan suunnittelussa. Kurssimatkan arvioitu hinta on 1600 euroa. Hinta sisältää lennot, majoituksen hotellissa kahden hengen huoneissa aamiaisineen, opetuksen sekä ohjelman mukaiset käynnit ja retket. Hinta ei sisällä vakuutuksia, muita ruokailuja, mahdollisia sisäänpääsymaksuja vierailukohteisiin ja tippejä. Osallistujilla tulee olla voimassaoleva matkavakuutus. Hinta vahvistetaan alkuvuodesta 2017.

Valinta kurssille:

Lähetä yhden sivun mittainen hakemus, josta ilmenee miksi haluat kurssille ja miten se liittyy työhösi tai opintoihisi sähköpostilla liiton toiminnanjohtajalle (toimisto(a)suol.fi) 31.1.2017 mennessä. Valinnoista ilmoitetaan hakuajan päätyttyä henkilökohtaisesti ja kurssimaksu on suoritettava maaliskuun loppuun mennessä. Suomen Lähi-idän instituutin säätiö vastaa käytännön järjestelyistä Egyptissä. Kurssin ohjelma koostuu erilaisista johdantoluennoista ja retkistä. Lopullinen ohjelma tarkentuu kevään 2017 aikana.

Alustava ohjelma:

Vierailemme yhdessä islamilaisen maailman kenties tärkeimmistä opillisista keskuksista, Al-Azharin moskeijassa ja islamilaisessa yliopistossa. Pääsemme seuraamaan suufirituaaleja sekä ramadan-kuukauden viettoa miljoonien egyptiläisten keskellä. Tutuiksi tällä matkalla tulevat niin mamelukit, fatimidit kuin osmanitkin. Seuraamme keskiaikaisen valloittaja Saladinin jälkiä Citadelin linnoituksessa ja Mohammed Alin alabasterimoskeijassa. Opimme islamin ja valtion suhteesta ja islamistisista liikkeistä ja ideologioista. Tapaamme myös muslimifeministejä, onhan Kairo on myös islamilaisen feminismin koti.

Osallistumme koptilaiseen messuun al-Mu’allaqa -kirkossa, käymme Koptilaisessa museossa, kirkoissa ja patriarkkojen haudoilla, tapaamme koptilaisen kirkon edustajia ja opimme koptilaisten asemasta nykypäivän Egyptissä, kirkon historiasta ja sen asemasta idän kirkkojen piirissä.

Kuulemme Kairon juutalaisesta historiasta ja nykypäivästä sekä Kairon synagogista löytyneistä geniza-arkistoista. Käymme Ben Ezra -synagogassa, karaiittien synagogassa ja al-Basatinin hautausmaalla sekä pyhien miesten haudoilla.

Aleksandrian merisessä kaupungissa vierailemme Bibliotheca Alexandrinassa ja kulttuurienvälistä vuorovaikutusta edistävässä Anna Lindh -säätiössä. Niilin alajuoksulla saamme ihmetellä Wadi Natrunin lähes 2000 vuotta vanhoja luostareita. Lisäksi kurkistamme muinaiseen Egyptiin Kairon Egyptiläisessä museossa, jossa sijaitsevat muun muassa lukuisat muumiot ja Tutankhamonin aarteet. Luonnollisesti käymme myös pyramideilla ja tutustumme Sfinksiin, joka niitä vartioi vuosituhannesta toiseen.

Lisätietoja ohjelmasta: suvi.laakso(a)fimesaatio.fi

Muut lisätiedot: materiaalit(a)suol.fi