Suomen uskonnon-
opettajain liitto ry

SUOL ry:n tehtävä on vaikuttaa uskonnonopetuksen kehittämiseen ja aseman vakaana säilyttämiseen. Liitto valvoo jäsenten etuja ja järjestää tasokasta koulutusta.

Lue Lisää!

LÄHDE MUKAAN OPINTOMATKALLE USA:N ETELÄVALTIOIHIN 6.-17.6.2018!

Jazzaava New Orleans, moderni Atlanta, Elviksen Graceland ja bluesin Memphis. Etelävaltiot tunnetaan erityisesti musiikista, hyvästä ruoasta ja rennosta elämänasenteesta.

Matkan teemoina: USA:n uskontotilanne, kansalaisoikeusliikkeen synty ja kehitys, orjuus transatlanttisessa maailmassa, ihmisoikeuksien historia, USA:n sisällissota ja tappion teologia, Ku Klux Klan, fundamentalismin kehitys, uskonto ja politiikka USA:ssa, negrospirituaalien maailmankuva, gospelin historia, voodoo ja synkretismi Etelävaltioissa, kreolien uskonto, Pelastusarmeijan toiminta USA:ssa, uskonto ja populaarikulttuuri, Elvis-kultti.

Asiantuntijaluennoitsijana matkalla dos. Esko M. Laine, Helsingin yliopisto

 

Alustava ohjelma:

Ke 6.6. Helsinki - Atlanta

KLM:n lennot Helsinki – Amsterdam klo 14.05-15.35, Amsterdam - Atlanta klo 17.00-20.15. Matka-aika noin 13h 10 min. Atlantassa opas ja bussi ryhmää vastassa. Majoittuminen (3 yötä) Atlantassa ALOFT ATLANTA DOWNTOWN***   http://www.aloftatlantadowntown.com/ Hotellissa kevyt iltapala.

To 7.6. Atlanta (Georgia)

Atlanta on Georgian osavaltion pääkaupunki, jossa asuu n. 450 000 asukasta (metropolialueella paljon enemmän) ja siellä on maailman vilkkain lentokenttä. Kaupunki on kuuluisa suurista firmoista kuten CNN uutistoimistosta, Coca Colasta, Emory yliopistosta, urheilutapahtumista, kuten vuoden 1996 olympialaisista.  Georgiassa syntynyt näyttelijä Oliver Hardy (”Paksukainen”) aloitti uransa Atlantasta, joka oli myös jonkin aikaa Nobel-palkitun presidentti Jimmy Carterin kotikaupunki. Tunnetuin atlantalainen lienee ihmisoikeustaistelija, baptistipastori Martin Luther King Jr., joka syntyi Atlantassa.

Aamiaisen jälkeen bussikiertoajelu kaupungissa. Tutustuminen Atlanta History Museum’iin, jossa perehdymme sisällissotaan. Sen jälkeen käynti Margaret Mitchellin asuintalossa. Margaret Mitchell kirjoitti yhden ainoan kirjan ”Tuulen viemää”, joka kuvaa etelän kadonnutta kunniaa. Sen menestyksestä, elokuvasta ja kirjailijasta kerrotaan näyttelyssä.  Päivän aikana tutustutaan myös Atlantan ja Martin Luther Kingin tärkeään rooliin kansalaisoikeusliikkeessä ja vieraillaan vanhoissa Auburn-kortteleissa Martin Luther Kingin synnyinkodissa, kirkossa, jossa hän saarnasi ja sen vieressä olevassa The King Centerissä, joka perustettiin hänen kuolemansa jälkeen vuonna 1968. Keskuksen tarkoituksena on kunnioittaa ihmisoikeuksia ja vaalia Kingin elämäntyötä ja perintöä, opettaa uusia sukupolvia ja oppia historiasta. Pastori Martin Luther King (1929–1968) pyrki taistelemaan väkivallattomin keinoin Yhdysvaltain afroamerikkalaisen väestön kansalaisoikeuksien toteuttamisen puolesta ja tuli itse ammutuksi. Vuonna 1963 King johti 200 000 ihmisen marssia Washingtoniin. Hänen Lincolnin muistomerkillä pitämä puheensa on jäänyt historiaan. Puhe peräänkuulutti mustan ja valkoisen väestön tasa-arvoa. Nöyrät sanat "minulla on unelma" koskettivat kuulijoita ympäri maailmaa. Vuotta myöhemmin Kingille myönnettiin Nobelin rauhanpalkinto.

Atlantassa on myös yksi neljästä USA:n Pelastusarmeijan alueellisista päämajoista, jossa käydään tutustumassa. Pelastusarmeijalla on USA:ssa maailman eniten toimipisteitä. Atlantan päämajassa on Evangeline Booth College, jossa koulutetaan Pelastusarmeijan työntekijöitä ja vapaaehtoisia niin johtotehtäviin kuin kenttätyöhönkin. Tutustutaan myös Pelastusarmeijan museoon. http://salvationarmyebc.org/ Yhteinen lounas päivän aikana. Ilta vapaa.

 

Pe 8.6. Atlanta (Georgia)

Aamiainen, jonka jälkeen kävelykierros Atlantan keskustan alueella. CNN:n studiolla n. tunnin kierroksella nähdään, kuinka maailman laajuisia live uutislähetyksiä tehdään ja miten maailman suurin uutisorganisaatio toimii. World of Coca-Cola -museossa tutustutaan Coca-Colan historiaan ja maistellaan limsoja. The Center for Civil and Human Rights -museossa perehdytään kansalaisoikeusliikkeen historiaan USA:ssa ja ympäri maailman.

The Gospel Music Workshop of America on yhdistys, joka yhdistää kaikkia gospel-musiikin harrastajia ja ammattilaisia, jäseniä on yhteensä 75000. Workshopin toiminnassa pyritään kouluttamaan laulajia ja kuoroja ja nostamaan gospel kuorojen tasoa. GMWA:n toiminta huipentuu joka kesäiseen konferenssiin, joka on täynnä tapahtumia, konsertteja, koulutusta, yhteislaulua ym. Atlantassa toimii aktiivisesti Atlanta Chapter, jonka toimintaan ja harjoituksiin koitetaan päästä tutustumaan. http://www.atlantagmwa.org/ Yhteinen lounas päivän aikana. Ilta vapaa.

 

La 9.6. Atlanta – Memphis (Tennessee)

Aamiainen. Koko päivän ajo Memphisiin bussilla. Bussimatkan aikana luennot ”Etelän uskontotraditiot ja -maantiede”, ”Kansalaisoikeusliikkeen synty ja kehitys”, ”Fundamentalismin vaiheet, sisältö ja välittyminen Suomeen”, ”Tuulen viemää: sisällissota ja tappion teologia”.

Matkan aikana myös noin 3 tunnin pysähdys Outletissä. Majoittuminen (3 yötä) Memphisissä DOUBLETREE BY HILTON DOWNTOWN   * * *   http://doubletree3.hilton.com/en/hotels/tennessee/doubletree-by-hilton-hotel-memphisdowntown-MEMDNDT/index.html

Yhteinen illallinen Memphisin sydämessä kuuluisalla Beale Streetillä BB King -ravintolassa, luvassa Barbeq’ta ja Bluesia!  

 

Su 10.6. Memphis (Tennessee)

Aamiainen. Osallistuminen jumalanpalvelukseen, esim: Memphisin vanhin afro-amerikkalainen baptistiseurakunta, First Baptist Beale Street -kirkko, joka perustettiin v. 1865 suojaksi tuhansille etelän mustille maatyöläisille, jotka pakenivat sisällissotaa. Tai Gospel elämys - Full Gospel Tabernacle Church.

Missisipin rannalle 1819 perustettu Memphis Tennesee on kuuluisa musiikista ja muusikoista, se on country-, blues- ja rockmusiikin koti.  Memphis on myös valittu ainoana kaupunkina viisi kertaa Amerikan puhtaimmaksi kaupungiksi. Tutustumista kaupunkiin, ihastellaan Victorian Villagen kauniita vanhoja rakennuksia ja Missisipin rantoja ja nähdään mm. Lorraine-motellin parveke missä Martin Luther King ammuttiin 4.4.1968. Lorraine-motelli oli aikoinaan niitä harvoja majoituspaikkoja, jotka hyväksyivät asiakkaakseen muita kuin valkoihoisia. King oli saapunut Memphisiin tukemaan mustien roskakuskien ammattiliiton perustamista. Kingin murhan taustat eivät ole koskaan täysin selvinneet. Murha merkitsi mustien kamppailun radikalisoitumista ja väkivaltaistumista. Motellin vieressä on National Civil Rights -museo, jossa tutustutaan USA:n kansalaisoikeusliikkeeseen ja käydään myös vanhassa Stax Records’n studiossa, joka on nykyään Amerikan Soul musiikin museo. Päivän aikana yhteinen lounas. Ilta vapaa.

 

Ma 11.6. Memphis (Tennessee)

Aamiainen. Päivän teemana on uuden opetussuunnitelman teema ”uskonto ja populaarikulttuuri”. Elvis Presley kuuluu populaarikulttuurin tärkeimpiin vaikuttajiin. Uskonnolla oli merkittävä sija hänen elämässään ja tuotannossaan ja hänestä itsestään tuli messias-hahmo. Köyhissä oloissa elänyt perhe kävi usein kirkossa ja gospel-musiikki vaikuttikin Elviksen tuotantoon. Uransa ainoat Grammy-palkinnot Elvis sai gospellevytyksistään. Elvis-kultti on paisunut 1980-luvulta alkaen muhkeisiin mittoihin. Graceland (”Armonmaa”), Elvis Presleyn kotitalo ja tilukset, kerää vuosittain noin 600 000 pyhiinvaeltajaa. Kulttuurintutkijat ovatkin katsoneet, että Elvis-myytti on muuttunut uskonnoksi ja Elviksestä on tullut eräänlainen jumalhahmo. Myös Elviksen hauta on talon puutarhassa. Elvis osti Graceland -tilan taloineen 22-vuotiaana ja asui talossa aina kuolemaansa saakka. Gracelandiin tutustutaan noin 4 tunnin ajan.  

Yhteinen lounas päivän aikana.  Puuvillan, barbecuen ja bluesin kaupunki on myös rock´n´ rollin ja soulin synnyinseutua. Koko länsimaisen populaarimusiikin juuret ovat gospel-musiikissa. Beale Streetia kutsutaan bluesin pääkaduksi. Kadun varren kapakoista on moni bluesmies aloittanut uransa. Iltapäivällä vieraillaan myös legendaarisella Sun Studiolla, jossa mm. Johnny Cash, Elvis, Jerry Lee Lewis ja Roy Orbison ovat levyttäneet 1950-luvulla. Myös B.B. King ja Ike Turner kuuluivat Sunin artisteihin. Ilta vapaa.

 

Ti 12.6. Memphis  - New Orleans (Lousiana)

Aamiainen. Koko päivän ajo New Orleansiin bussilla. Bussimatkan aikana luennot ”Transatlanttinen maailman ja sen uskonnot”, ”Gospel, Elvis ja Elvis-kultti”, ”Kreolit ja kreolikulttuuri” ja ”Negrospirituaalien maailmankuva”.

Majoittuminen (4 yötä) New Orleansissa WYNDHAM NEW ORLEANS FRENCH QUARTER***   Loistava sijainti ranskalaiskortteleissa, hotellissa on 374 huonetta, ravintola, sisä-uima-allas. http://wyndhamfrenchquarter.com/  Yhteinen illallinen New Orleansin ranskalaiskortteleissa.

 

Ke 13.6. New Orleans ”Big Easy” (Lousiana)

Brittien pohjoisesta asevoimin karkottamat ranskalaiset siirtomaaherrat perustivat Lousianan rannikolle ”uuden Orleansin” (Nouvelle Orléans) vuonna 1718 muistaen Orleansin neitsyttä, Jean d’ Arcia, joka oli keskiajalla kääntänyt sotaonnen epätoivoisessa tilanteessa ranskalaisten hyväksi brittejä vastaan. Noin 45 vuotta sen jälkeen tulivat espanjalaiset ja lopulta 40 vuoden kuluttua alue myytiin amerikkalaisille vuonna 1803. Vaiherikkaan historiansa ansiosta New Orleans on aivan omaa luokkaansa kulttuurillisesti ja kielellisesti. Sen kulttuuri on sekoitus kreolikulttuuria, jonka juuret ovat Ranskassa, ja siinä on vaikutteita Espanjasta, Italiasta, Karibialta ja Afrikasta. Nämä kaikki sulautuvat etniseksi orkesteriksi, joka tekee New Orleansista yhä ainutlaatuisen. Tutustutaan kävellen ja ratikalla kaupunkiin. Vanhan kaupungin ranskalaiskortteleissa ja puutarhakaupunginosassa voi ihastella toinen toistaan hienompia vanhoja huviloita ja puutarhoja, värikkäitä kortteleita. Käynti Orleansin Neitsyelle omistetussa St Louisin katedraalissa. Ulkoapäin näemme myös vanhan ursuliiniluostarin. Taukoa pidetään kauniissa Cafe du Mondessa, seurataan katuvilinää kahvin ja paikallisen munkin kera.

Voodoo on maailman suurin luonnonuskonto. Voodoo-uskonnoilla on yli 70 miljoonaa seuraajaa. Uskontoperheen alkukoti on Länsi-Afrikassa Beninin, Nigerian ja Togon alueella. Sieltä ne levisivät Karibianmeren saarille ja Etelä-Afrikkaan orjien mukana 1600 - 1700-luvulla. New Orleansissa törmää edelleen voodoon-uskonnon harjoittajiin ja voodoo-esineistöä myyviin pikkukauppoihin. Tutustumme voodoo-uskonnon nykytilaan ja historiaan. Käymme koko Amerikan Yhdysvaltain kaikkein vierailluimmalla haudalla. Hauta kuuluu suurelle voodoo-kuningattarelle Marie Laveaulle. Tutustuminen voodoo-museoon ja käynti Marie Laveaun kotitalossa, joka nykyisin on voodoo-tarvikkeita myyvä kauppa. Kävelemme kaduilla, joilla Louis Armstrong myi voodoo-tavaroita, ennen kuin hänestä tuli kansainvälisesti kuuluisa muusikko. Pyrimme järjestämään myös tapaamisen voodoo-papin kanssa.

Iltapäivällä hypätään vanhan ajan tunnelmaan siipirataslaivan kyydissä, rentoudutaan ja nautitaan kaupunkinäkymistä joelta käsin Huckleberry Finnin tunnelmissa. Mississippin alkulähde on Lake Itasca pohjoisessa Minnesotassa ja joki laskee lopulta Meksikonlahteen. Pituutta USA:n toiseksi pisimmälle joelle kertyy 3766 kilometriä. Laivalla voi jokainen tilata perinteistä kreoliruokaa (esimerkiksi jambalayaa) ja juotavaa (esimerkiksi creole cream ale) omaan piikkiin. Yhteinen illallinen New Orleansin ranskalaiskortteleissa.

 

To 14.6. New Orleans (Lousiana)

Aamiainen. Tänään tutustutaan syvän etelän historiasta, elokuvista ja kirjoista tuttuihin plantaaseihin, kuten Tuulen Viemää elokuvan kartanot ja puuvillapellot. Noin tunnin ajomatkan päässä New Orleansista on Oak Alley ja Laura plantaasit. Bussimatkan aikana luento ”Orjuus ja abolitionismi transatlanttisessa maailmassa”. Orjat rakensivat Oak Alleyn sokeriruokoplantaasin 1800-luvun alkupuolella, nimensä mukaisesti upeat, yli 300 vuotta vanhat, tammet kehystävät maisemaa ja muodostavat mahtavan kujan. Talo on 1830-luvulta ja se on hienosti restauroitu. Tila ja sen kaunis puutarha antavat hyvän kuvan siitä, miltä amerikkalaiset suurtilojen talot näyttivät ennen maan sisällissotaa. Sisällissota (1861-1865) ajoi suurimman osan tiloista konkurssiin. Oak Alleyssä on erilaisia näyttelyitä jotka kertovat mm. tilalla asuneista orjista ja sokeriruon viljelystä.

N. 5 km:n päässä Oak Alleystä on Laura plantaasi, joka on tyyliltään erilainen, kreoliplantaasi. Laura plantaasilla on säilynyt monia rakennuksia, päätalon lisäksi mm. kuusi orjien mökkiä. Tämän vuoksi paikka on historiallisesti merkittävä ja on mukana mm. ”National Register of Historic Places” –rekisterissä. Yhteinen Cajun-lounas nautitaan Oak Alley plantaasilla. Paluumatkalla luento ”Uskonto, politiikka ja Charlottesville -amerikkalaisen äärioikeiston historia ja tulevaisuus”.

Ilta vapaata aikaa tutustua esim. lukemattomiin jazzklubeihin ja baareihin.
http://www.oakalleyplantation.org/
https://www.lauraplantation.com/index.php

 

Pe 15.6. New Orleans (Lousiana)

New Orleans, NOLA, on kuuluisa vuotuisista Mardi Gras -karnevaaleistaan. Mardi Gras on laskiaistiistain ranskalaisperäinen nimitys ja tarkoittaa suoraan käännettynä ”rasvatiistaita”. Mardi Gras ei kuitenkaan yleensä viittaa vain yhteen päivään, vaan koko karnevaalikauden tapahtumiin, jotka alkavat usein jo loppiaisena. Noin kaksiviikkoiset juhlat huipentuvat Mardi Gras -päivään, jonka jälkeen on tuhkakeskiviikko ja kirkkovuoden paastonajan alkamispäivä. Rasvatiistai viittaa nimenomaan käytäntöön, jolloin ennen paaston alkamista syötiin runsaasti tuhteja ja rasvaisia ruokia. Karnevaali-sana taas on lähtöisin latinasta, ”Carne Vale” tarkoittaa ”hyvästit lihalle” ja viittaa siis myös paaston alkamiseen.Mardi Grasin ajankohta määräytyy pääsiäisen mukaan, joten juhlan ajankohta vaihtelee vuosittain. Kernin perheyrityksen Mardi Gras World studiossa tutustuminen karnevaaleihin ja karnevaalilavasteisiin.  

Studion jälkeen noin 1,5 tunnin veneretki Louisianan laajoille suo- ja rämeiköille Mississipin delta-alueelle. Täällä voi ihailla täysin erilaista luontoa kuin kotona, mahdollisesti nähdään haikaroita, pesukarhuja, monenlaisia käärmeitä sekä alligaattoreita, joista valmistetaan perinteisiä kreoliherkkuja (alligaattori poboy, gumbo). Paikalliset oppaat kertovat myös luonnossa tapahtuvista muutoksista ja miten näitä ainutlaatuisia alueita pyritään säilyttämään. Yhteinen läksiäisillallinen.

 

La 16.6. – Su 17.6. New Orleans -  Helsinki 

Aamupäivä vapaata aikaa. Yhteinen jazz brunch Court of Two Sisters ravintolassa maistuvan kreoli-ruoan ja elävän jazz-musiikin siivittäminä. Kuljetus lentokentälle. Lennot New Orleans – Atlanta klo 18.20-20.50, Atlanta – Amsterdam klo 22.25-12.45 (+1) ja Amsterdam -Helsinki 14.00-17.30. Matka-aika 15h 15 min.

 

Matkan hinta 3870 euroa (30 osallistujaa) tai 4070 euroa (26 osallistujaa) tai 4170 euroa (24 osallistujaa). Yhden hengen huoneen lisämaksu 850 euroa. Jos huonejako ei mene tasan, yksin matkustavan on maksettava yhden hengen huoneen lisämaksu.

Hintaan sisältyy:

  • KLM:n lennot, lentokenttämaksut, verot ja lentokenttäkuljetukset
  • majoitus kahden hengen huoneissa ***hotelleissa, sijainnit hyvillä paikoilla
  • buffet-aamiaiset päivittäin ja ohjelmassa mainitut ateriat (1 x iltapala, 6 x lounas, 4 x illallinen, 1 x kahvit)
  • ohjelma, retket, sisäänpääsymaksut, kuljetukset omalla, ilmastoidulla bussilla ohjelman mukaisesti
  • englanninkielinen opas mukana kaikilla retkillä (ei koko matkaa sama opas)
  • Esko Laineen asiantuntijaluennot ja asiantuntijuus koko matkan ajan

Hintaan ei sisälly:

  • juomarahat oppaille ja kuljettajille (pakollinen, yht. 8 USD/päivä; kerätään matkan aikana)
  • juomia aterioilla
  • matkavakuutusta ja peruutusturvaa
  • kotimaan liittymälentoja

Hinnat on laskettu 9.8.2017 valuuttakurssien mukaan. Pidätämme oikeuden hinta-, ohjelma-, hotelli- ja aikataulumuutoksiin, jotka johtuvat meistä riippumattomista syistä. Valuuttakurssimuutoksista johtuvia hinnankorotuksia voidaan tehdä viimeistään viikkoa ennen matkaa.

Suomen kansalaisilla pitää olla USA:han matkustaessa mukana voimassa oleva, koneluettava biopassi, viisumia ei lyhyellä matkalla tarvita. Jokaisen täytyy täyttää myös sähköinen matkustuslupa, ESTA, netissä (14 USD, voimassa aina 2 vuotta).

Vastuullinen matkanjärjestäjä: Matkatoimisto HRG Nordic/Susanna Järvinen.

Ilmoittautumiset ja tiedustelut: eija.suokko(a)gmail.com  tai puh. 0400-510503.