Suomen uskonnon-
opettajain liitto ry

SUOL ry:n tehtävä on vaikuttaa uskonnonopetuksen kehittämiseen ja aseman vakaana säilyttämiseen. Liitto valvoo jäsenten etuja ja järjestää tasokasta koulutusta.

Lue Lisää!

Hae mukaan opintomatkalle ”Uskonto, yhteiskunta ja kulttuuri Iranissa” 11.–20.10.2018!

Iranin historia on pitkä ja monipuolinen. Katkeamaton kulttuuri ja sivilisaatio on vaikuttanut alueella yli neljätuhatta vuotta. Matkalla saamme rautaisannoksen Persian historiaa ja tutustumme paikallisiin tapoihin, ruokiin ja nähtävyyksiin. Iran on zarathustralaisuuden syntymäpaikka. Maassa elää sen valtauskonnon šiiaislamin lisäksi myös kristittyjä (assyrialaisia ja armenialaisia), juutalaisia, zarathustralaisia ja muita pienempiä uskonnollisia ryhmiä.

Matka järjestetään yhteistyössä Suomen Lähi-idän instituutin kanssa ja sen vetäjänä toimii Iranin tuntija Joonas Maristo, joka pitää matkan aikana luentoja valikoiduista aiheista luentoja ja perehdyttää maan kulttuuriin. Matkan toisena asiantuntijana toimii Vanhan testamentin eksegetiikan professori Martti Nissinen.

Matkaohjelma:

Matkalla käymme runoilija Hafezin synnyinkaupungissa Shirazissa ja Iranin kuuluisimman nähtävyyden, yhden maailman legendaarisimman rauniokaupungin, Persepoliksen, raunioilla. Persepoliin rauniot kertovat Persian loiston päivistä, kun maa oli maailman mahtavin imperiumi. Paluumatkalla Shirazista pysähdymme Qomissa, joka on Iranin uskonnollisen elämän ja šiia-islamin keskus ja jossa sijaitsevat mm. Ajatollah Khomeinin mausoleumi, Fatiman mausoleumi ja Jamkaran moskeija.

Iranin pääkaupungissa Teheranissa tutustumme Golestanin ja Niyavaranin palatseihin, modernin taiteen museoon, Iranin elokuvamuseoon. Vierailemme myös moskeijoissa, kirkoissa ja synagogissa. Teheranissa on myös monia kuuluisia ravintoloita, joissa kannattaa käydä.

Yazdissa vierailemme zarathustralaisuuden museossa, tulitemppelissä ja hiljaisuuden tornissa (dakhma), jonne zarathustralaiset aikoinaan veivät kuolleet.

Esfahanissa, Iranin kauneimmassa kaupungissa, vierailemme moskeijoiden ja koraanikoulujen ympäröimällä Meidān-e Emam-aukiolla, Lotfollahin moskeijassa, Shaahin moskeijassa, Ali Qapun palatsissa, Si o se pol-sillalla ja kaupungin armenialaiskorttelissa.

Matkan kokonaishinta on noin 1900-2000 € sisältäen kurssiohjelman, luennot, opastukset, lennot, majoituksen 2-hengen huoneissa, hotelliaamiaiset ja Iranin sisäiset kuljetukset. Lähi-idän instituutti tarjoaa tervetuliaisillallisen. Hinta ei sisällä: vakuutukset, viisumi, sisäänpääsymaksut, ateriat (hintataso todella edullinen), kuljettajien ja oppaiden juomarahat.

Matkan vastuullinen järjestäjä Iranissa on paikallinen matkatoimisto, jonka instituutti valitsee tarjousten perusteella. Suol järjestää lennot suomalaisen matkatoimiston kautta.

Kurssille valitaan hakemusten perusteella 16 uskonnon opettajaa. Hakemukset tulee lähettää 8.12.2017 mennessä osoitteeseen toimisto(a)suol.fi Hakemuksessa tulee ilmetä hakijan henkilötiedot, nykyiset työtehtävät, mahdollinen toiminta SUOL ry:ssä tai sen paikalliskerhoissa ja muut hakijan ansiokseen katsomat seikat sekä se, miten hakija aikoo hyödyntää kurssin antia opetuksessa. Jos hakijoita on enemmän kuin 16, valintakriteereinä ovat SUOL ry:n jäsenyys, toiminta Suolissa ja sen paikalliskerhoissa sekä mahdollisuus kurssin annin hyödyntämiseen omassa työssä.

Kurssin osallistujien terveydentilan tulee sallia osallistuminen jalkaisin tehtäville kenttäretkille. Lisäksi osallistujien on huomioitava Iranin pukeutumissäännöt.

Lisätietoja: eija.suokko(a)gmail.com