Suomen uskonnon-
opettajain liitto ry

SUOL ry:n tehtävä on vaikuttaa uskonnonopetuksen kehittämiseen ja aseman vakaana säilyttämiseen. Liitto valvoo jäsenten etuja ja järjestää tasokasta koulutusta.

Lue Lisää!

LÄHDE MUKAAN SUOL RY:N OPINTOMATKALLE PORTUGALIIN 5.-14.6.2019

Matkalla tutustutaan Portugalin uskonnolliseen elämään, historiallisiin luostareihin ja uskonnollisen taiteen museoihin. Portugali on katolinen maa, josta kristinuskoa myös vietiin kaikkialle Portugalin alusmaihin. Matkalla perehdymme myös sääntökuntien toimintatapoihin ja niiden tekemään lähetystyöhön. Luonnollisesti myös alusmaiden ajattelutapa ja perinteet muovasivat katolisuutta Portugalissa.

 

Asiantuntijaoppaana ja -luennoitsijana matkalla on tietokirjailija, taidefilosofi, FT Liisa Väisänen.

 

Alustava ohjelma

Keskiviikko 5.6.

Lento Helsinki-Lissabon klo 07.00-9.55. Bussi ja opas ovat ryhmää vastassa lentokentällä. Lissabon on upea sekoitus vanhaa ja modernia kulttuuria, kukkuloita ja merta, täynnä viehättäviä kahviloita, ravintoloita, modernia taidetta ja historiallisia nähtävyyksiä. Päivän aikana tutustutaan Portugalin vanhaan pyhimyskulttiin ja sen vaikutuksiin arjen uskonnollisuudessa. Aamupäivällä käydään Chiadon alueella ja São Roquen kirkossa ja museossa. Yhteinen lounas. Iltapäivällä käydään Alfaman alueella, katedraalissa ja Santo Antonion kirkossa. Majoittuminen HF Fenix Hotellissa* * * * (3 yötä). Ilta vapaa.

Torstai 6.6.

Aamiaisen jälkeen tutustuminen klassisen taiteen museoon, Museu Nacional de Arte Antigaan, jossa perehtyminen erityisesti uskonnolliseen taiteeseen ja sen kuvakieleen. Ajo Bélemiin, josta aikoinaan lähtivät kaikki Portugalin suuret merenkävijät ja löytöretkeilijät. Tuohon aikaan Portugali oli todellinen suurvalta ja Belémissä voi nähdä ja kokea tämän merkittävän historiallisen ajanjakson, joka vaikutti merkittävästi myös kristinuskon leviämiseen Euroopan ulkopuolella. Nähdään mm. Belémin torni (ulkoa). Yhteinen lounas.

Iltapäivällä tutustutaan Hieronymoksen luostariin ja nautitaan kahvit kuuluisassa Pasteis de Belém kahvilassa ja maistetaan Belémin vaniljapiirakoita.  Päivän päätteeksi perehtyminen uskonnollisuuteen uudemmassa taiteessa Gulbenkian museossa, jota pidetään yhtenä Portugalin parhaista museoista. Yhteinen illallinen Fado-ravintolassa.

Perjantai 7.6.

Aamiaisen jälkeen retki romanttiseen Sintran kaupunkiin, joka sijaitsee Unescon maailman perintölistalla olevien Sintran kukkuloiden juurella. Tutustuminen historialliseen, 600-700 -luvuilla rakennettuun, maurilaiseen linnaan, jossa perehtyminen kuvaan ja kuvattomuuteen uskonnollisissa ilmaisuissa. Vähän vapaata aikaa ja yhteinen lounas. Iltapäivällä matka jatkuu Euroopan läntisimpään kolkaan Atlantin rannalle, Cape Roccaan, jossa ihastellaan hetki merta ja maisemia. Paluu Lissaboniin. Ajomatkan aikana luento ”Pyhä Antonius ja fransiskaanit”. Ilta vapaa.

Lauantai 8.6.

Päivän aikana perehdytään sääntökuntien historiaan ja toimintaan. Aamiaisen jälkeen ajo Óbidosin keskiaikaiseen linnoituskaupunkiin. Kävelykierros ja vähän vapaata aikaa. Matka jatkuu Alcobacaan, missä nautitaan yhteinen lounas. Iltapäivällä käynti Alcobacan luostarissa Portugalin suurimmassa kirkossa. Matkan varrella käydään myös Batalhan luostarissa. Goottilaistyylisen luostarin rakentaminen aloitettiin 1300-luvulla ja rakentaminen kesti n. 200 vuotta, nykyään rakennus on Unescon maailman perintökohde. Ajo Fátimaan. Ajomatkan aikana luento ”Sääntökuntien historiaa”. Majoitus Hotel de Fátimassa* * * * (2 yötä).

Sunnuntai 9.6.

Aamupäivän aikana perehdytään katoliseen pyhiinvaellusperinteeseen. Fatima on Portugalin tärkein pyhiinvaelluskohde ja yksi neljästä katolisen kirkon virallisesti hyväksymästä Marian ilmestyspaikasta. Perimätiedon mukaan Neitsyt Maria ilmestyi siellä kolmelle lapselle 19.8.1917. Tutustutaan katolisen kirkon pyhiinvaelluskohteisiin, mm. Aljustrelin ja Valinhosin kylissä on lapsien kotitalot melkein muuttumattomina, käydään Neitsyt Marian ilmestymispaikalla, ilmestyskappelissa ja basilicassa. Tutustutaan myös moderniin Pyhän Kolminaisuuden kirkkoon, joka on maailman 4. suurin kristittyjen kirkko. Yhteinen lounas.

Iltapäivällä ajo Tomarin kaupunkiin. Tutustuminen 1100-luvulla rakennettuun Kristuksen luostariin ja linnaan, joka on nykyään Unescon maailmanperintöluettelossa. Linna on aikoinaan ollut rajapyykki maurien ja kristinuskon välillä. Luostari koostuu useista arkkitehtoonisesti merkittävistä rakennuksista, jotka ovat saaneet vaikutteita mm. Syyrian moskeijoista ja Italian renessanssista. Fátimassa käydään myös harvinaisessa 1400-luvulla perustetussa juutalaisessa synagoogassa jossa on nykyään juutalainen museo. Ajomatkan aikana luento ”Marian ilmestys ja romantiikka”. Ilta vapaa.

Maanantai 10.6.

Aamiaisen jälkeen matka jatkuu Coimbraan, yhteen maailman vanhimmista yliopistokaupungeista. Tutustuminen 1200-luvulla perustettuun yliopistoon ja sen barokki kirjastoon ja kappeliin. Pohdimme uskonnon vaikutusta opetusjärjestelmäämme. Käynnit kahdessa Coimbran katedraalissa, joista vanhempi on 1100-luvulta ja uudempi 1600-luvulta. Yhteinen lounas.

Iltapäivällä käynti Bucacon kansallispuistossa. Karmeliittaluostari Santa Cruz do Buçaco perustettiin Buçacon metsään ja kukkuloille 1600-luvulla ja toiminta jatkui vuoteen 1834. Nykyään luostarista on jäljellä vain osia, mm. pieni kappeli. Käynti luostarissa ja ne, jotka haluavat, voivat tehdä pienen kävelylenkin metsässä. Ajo Portoon, jonka aikana luento ”Miksi jesuiittoja vihataan? Jesuiittojen opetus ja lähetystyö Aasiassa ja Latinalaisessa Amerikassa”. Majoitus Hotel Quality Inn Portossa* * * (3 yötä). Ilta vapaa.

Tiistai 11.6.

Aamiainen, jonka jälkeen tutustuminen Porton päänähtävyyksiin, mm. Cais da Ribeiran satama-alueeseen, katedraaliin ja São Franciscon kirkkoon. Portossa maistellaan myös portviinejä Gaian viinikellarissa. Yhteinen lounas. Iltapäivä ja ilta vapaa.

Keskiviikko 12.6.

Aamiaisen jälkeen retki Douro-joen laaksoon. Matkan varrella saadaan ihastella kuvankauniita maisemia ja rinteillä kasvavia viiniviljelyksiä, jotka on luokiteltu Unescon maailmanperintökohteiksi. Ajo Réguaan Quinta Da Pachecan viinitilalle, joka on yksi alueen vanhimmista tiloista, perustettu 1600-luvulla. Viinitilalla opastettu kierros ja lounas, jonka yhteydessä viininmaistiaiset (2 DOC viiniä + 1 port). Matkan varrella lyhyet pysähdykset myös Réguassa, missä voi vähän jaloitella joen rannalla, Pinhãon viehättävässä pikkukaupungissa sekä Sabrosassa. Ajomatkan aikana luento ”Rituaaliteatteri ja sen merkitys ja tarkoitus uskonnoissa eri puolilla maailmaa”. Paluu Portoon myöhään iltapäivällä. Yhteinen läksiäisillallinen.

Torstai-perjantai 13.-14.6.

Aamupäivä vapaata aikaa. Puolen päivän maissa ajo Bragaan, Portugalin uskonnollisen elämän keskukseen. Kaupunki tunnetaan arkkipiispan kaupunkina ja sillä on pitkä kirkollinen historia. Käydään katedraalissa ja Bom Jesus do Monten pyhätössä, joka on erityisen kuuluisa upean barokkiportaikon vuoksi. Yhteinen lounas päivän aikana. Ajomatkan aikana luento ”Jeesus-kuva taiteessa kautta aikain”.

Retki päättyy illalla Porton lentokentälle. Yölento Lissabonin kautta Helsinkiin. TP1959 PORTO - LISSABON  klo 20.30-21.30 ja TP 792  LISSABON - HELSINKI  klo 23.25-06.00+1

 

Matkan hinta on 1950 euroa (30 osallistujaa) tai 2020 euroa (25 osallistujaa). Yhden hengen huoneen lisämaksu 550 euroa. Jos huonejako ei mene tasan, yksin matkustavan on maksettava yhden hengen huoneen lisämaksu.

Hintaan sisältyy:

  • TP:n lennot, lentokenttämaksut, verot ja lentokenttäkuljetukset
  • 1 matkalaukku ruumaan max 23 kg + käsimatkatavara max 8 kg
  • Majoitus kahden hengen huoneissa ohjelmassa mainituissa hotelleissa tai vastaavissa
  • Ohjelma, retket, sisäänpääsymaksut, kuljetukset omalla, ilmastoidulla bussilla ohjelman mukaisesti
  • Buffet-aamiaiset päivittäin ja ohjelmassa mainitut ateriat (1 x kahvit, 9 x lounas, 2 x illallinen) sekä ruokajuomat (viini, vesi ja kahvi), 2 x viininmaistajaiset
  • Liisa Väisäsen opastukset ja asiantuntijaluennot

Hintaan ei sisälly:

  • Juomarahat
  • Matkavakuutus ja peruutusturva
  • Kotimaan liittymälentoja
  • JOS jossain museossa tms. vaaditaan paikallisopas Liisan lisäksi, tämä ei sisälly hintaan

Hinnat on laskettu 25.9.2018 valuuttakurssien mukaan. Pidätämme oikeuden hinta-, ohjelma-, hotelli- ja aikataulumuutoksiin, jotka johtuvat meistä riippumattomista syistä ja/tai muutoksista. esimerkiksi polttoaineiden hinnoissa tai viranomaismaksuissa. Muutoksia voidaan tehdä viimeistään 20 vuorokautta ennen matkan alkua.

Vastuullinen matkanjärjestäjä: Matkatoimisto HRG Nordic/Susanna Järvinen.

Ilmoittautumiset ja tiedustelut: eija.suokko(a)gmail.com tai puh. 0400-510503.