Suomen uskonnon-
opettajain liitto ry

SUOL ry:n tehtävä on vaikuttaa uskonnonopetuksen kehittämiseen ja aseman vakaana säilyttämiseen. Liitto valvoo jäsenten etuja ja järjestää tasokasta koulutusta.

Lue Lisää!

Lähde mukaan SUOL ry:n opintomatkalle Kuubaan 27.12.2019–4.1. 2020!

Kuuban vallankumous täyttää 60 vuotta vuonna 2019. Miten vallankumous on saapunut nykypäivään? Miltä Kuuban menneisyys näyttää nykypäivän valossa? Kuinka arkea eletään vallankumouksessa tänään? Millaisia tulevaisuuden suuntia saarella aukeaa?

Uskonnon asema kommunistisessa Kuubassa on muovautunut moniulotteiseksi: erityisesti katolisen kirkon elämä vallankumouksessa on sekä yhteenottojen että yhteistyön sävyttämää. Miten uskonnot näkyvät tämän päivän Kuubassa? Miten historia on läsnä katolisen kirkon ja valtion suhteessa? Millaisia merkityksiä saavat hengellisyys ja uskonnon harjoittaminen muuttuvassa Kuubassa?

Matkalla asiantuntijana toimii kirkkohistorioitsija, Kuuba-tutkija Petra Kuivala.


Alustava matkaohjelma: 

Pe 27.12. Helsinki-Havanna

Finnairin lento Helsinki – Havanna. Kuljetus Hotel Tryp Habana Libreen (***) ja majoittuminen.

28.12.2019 – Havanna

Aamiaisen jälkeen noin kolmen tunnin kiertoajelu vanhoilla avoautoilla, pääosin 1950-luvulta peräisin olevilla vanhoilla dollarihymyillä. Kierroksella tarkastellaan vallankumousta Havannan katukuvassa: maamerkit, rakennukset, kadut ja pääkaupungin syke kertovat sekä vallankumouksen menneisyydestä että nykyisyydestä. Kierroksella nähdään mm. kuuluisa rantakatu Malecón ja Paseo del Prado -katu. Pysähdymme Vallankumousaukiolla, jota hallitsee suuri Che Guevara -seinäreliefi, kaupungin suojaksi rakennetulla Morron linnoituksella, Kristus-patsaan luona ja Miramarin alueella katolisen kulttuurikeskuksen luona. Yhteinen lounas ja iltapäivällä kävelykierros Vanhankaupungin kuuluisilla aukioilla. Kierroksen aikana tervetulojuoma Ernest Hemingwayn suosiman La Bodeguita del Medio -ravintolan luona. Päivän päätteeksi vierailu perheessä, jonka kautta aukeaa ikkuna kuubalaiseen arkeen. Mojitoa ja vahvaa kuubalaista kahvia siemaillessamme vallankumouksen ideat ja historiat saavat ihmisen kasvot.

29.12.2019 – Sikojenlahti ja Cienfuegos

Aamiaisen jälkeen matka jatkuu Kuuban etelärannikolle. Matkalla poikkeamme Sikojenlahdella, rannikolla, jonka tapahtumat johtivat lopulta Kuuban ohjuskriisiin vuonna 1962. Ajomatkalla luento vallankumouksen käännekohdista sekä Kuuban ja Yhdysvaltojen monimutkaisesta suhteesta. Pohdimme myös millaisen nykyisyyden kertomukset vallankumouksen historiasta ovat rakentaneet ja millaisia merkityksiä rakentuu vallankumouksen monimutkaista kokemuksista, muistoista ja maisemista. Lounas, jonka jälkeen matka jatkuu Cienfuegosin kaupunkiin, jota pidetään Kuuban kauneimpana kaupunkina arkkitehtuurinsa ja loistavan historiansa vuoksi.  Kävelykierros kaupungin historiallisessa keskustassa. Kierroksen jälkeen majoittuminen hotelli Jaguaan (***). Illalla halukkaille salsatunti. 

30.12.2019 – Trinindad ja Ingenioksen laakso

Aamiaisen jälkeen matka jatkuu Trinidadiin. Sokeriteollisuudella vaurastunut Trinidad on siirtomaa-ajan helmi.  Mukulakivikadut, kauniit pastellinsävyiset talot ja maaseutupalatsit kertovat ajasta, jolloin Trinidad oli yksi maailman johtavista sokerintuottajista. Tutustuminen Trinidadin Vanhaankaupunkiin kävelykierroksella. Käynti kirkossa ja Museo Romanticossa, joka on hyvä esimerkki siitä, miten sokerituotannolla vaurastunut eliitti asui ennen vallankumousta. Ajo viereiseen Los Ingenioksen laaksoon, joka muodosti yhdessä Trinidadin kaupungin kanssa tärkeän sokerituotannon keskittymän. Raunioituneista sokeritehtaista, varastoista, orjaparakeista ja kartanoista koostuva alue on listattu Unescon suojelukohteeksi. Alue muistuttaa Kuuban siirtomaamenneisyydestä ja asettaa vallankumouksen pitkään historialliseen jatkumoon. Yhteinen lounas. Iltapäivällä ajo Santa Claran kaupunkiin, jossa tutustuminen katedraaliin ja tapaaminen paikallisseurakunnan edustajien kanssa. Katedraali kertoo katolilaisten arjesta ja vuosista vallankumouksen varjoissa. Majoittuminen hotelli E Central Santa Claraan (***). Illallinen hotellissa. 

31.12.2019 – Santa Clara

Aamiaisen jälkeen tutustumme Santa Claraan, vallankumouksen ja Che Guevaran kaupunkiin. Käymme Che Guevaran mausoleumissa ja museossa sekä näemme El Tren Blindado -junavaunut, jotka valtaamalla vallankumoukselliset saivat merkittävän voiton Batistan joukoista. Santa Clara johdattaa muistamaan vallankumouksen sankaritarinoita: kertomuksia miehistä, jotka edustivat Kuuban vapautta koko maailman valokeilassa. Millaisena näyttäytyvät Fidel ja Raúl Castro, Che Guevera ja Kuuban uusi presidentti Miguel Díaz-Canel? Yhteinen lounas ja ajo Havannaan. Yhteinen uuden vuoden aaton illallinen, josta voimme sitten jatkaa juhlintaa.

 

1.1.2020 – Viñalesin laakso ja tupakkaplantaasit

Uusi vuosikymmen aloitetaan tutustumalla Pinar del Rion provinssiin ja vehmaaseen Viñalesin laaksoon, Kuuban sikarituotannon keskukseen. Kaunis ja vehreä laakso viljelmineen ja niitä ympäröivine karstivuorineen oli Fidel Castron suosikkipaikka Kuubassa. Alue on listattu Unescon maailmanperintöluetteloon.  Pinar del Rion ilmasto ja maaperä luovat otolliset puitteet maailman parhaan sikaritupakan kasvatukseen. Käynti näköalapaikalla, tutustuminen tupakkaviljelmiin ja  historiaa kuvaaviin kalliomaalauksiin. Yhteinen lounas. Ajomatkojen aikana luentoja kuubalaisesta nyky-yhteiskunnasta, vallankumouksen saavutuksista ja utopioista, ajankohtaisesta yhteiskunnallisesta keskustelusta, uskontojen roolista ja kirkkojen tulevaisuudesta nyky-Kuubassa sekä paavi Franciscuksen läheisestä suhteesta Kuubaan. Vierailu Pinar del Rion piispalassa ja kaupungin keskustassa sijaitsevassa konventissa, jossa kuubalaiset sisaret elävät arkeaan kaupungin asukkaita palvellen.

2.1.2020 – Havanna

Aamiaisen jälkeen vierailu santería-uskonnollisuuteen keskittyvässä museossa. Santería yhdistää afrokuubalaisen uskonnollisen tradition katoliseen kansanhurskauteen. Kaduilla valkoisiin pukeutuneet santerot kantavat ranteissaan jumaluutensa tunnushelmiä ja ruoka- ja eläinuhrit julkisilla paikoilla kertovat aktiivisesta harjoittamisesta. Museon jälkeen vierailu Colon-hautausmaalla. Samaan maahan ovat laskettuina vallankumouksen marttyyrit, kommunistisen puolueen johtohahmot, kirkon edustajat, vapaamuurarit, kansantaitelijat ja urheilutähdet. Yhä edelleen havannalaiset käyvät tervehtimässä ihmeitä tekevänä pidettävää nuoren naisen muistomerkkiä. Yhteinen lounas. Lounaan jälkeen vierailu Kuuban katolisessa piispainkokouksessa, missä kuulemme kirkon nykytilanteesta ja elämästä kommunistisessa yhteiskunnassa ja tapaamme kirkon johtohahmoja, jotka ovat eläneet läpi vallankumouksen pappeina ja katolilaisina, antaen kasvot kirkolle Kuubassa. Läksiäisillallinen.

3.-4.1.2020 – Hemingwayn Havanna

Aamiaisen ja huoneiden luovutus. Retki Havannan ulkopuolelle, jossa tutustumme Nobel-kirjailija Ernest Hemingwayn kotiin, La Finca Vigiaan, joka myöhemmin lahjoitettiin Kuuban valtiolle. Museon pihamaalla säilytetään El Pilar-venettä, jolla Hemingway vieraili läheisessä Cojímarin kalastajakylässä. Cojímarissa asuneiden kalastajien elämä inspiroi Hemingwayn kirjoittamaan teoksen ”Vanhus ja meri”. Tutustumme kalastajien Hemingwaylle pystyttämään patsaaseen ja kirjailijan kantapaikkaan, Las Terrazas-ravintolaan, jossa yhteinen lounas. Iltapäivällä kahvit ja vapaata aikaa. Illalla kuljetus lentokentälle, josta Finnairin lento lähtee illalla klo 23.30 ja saapuu Helsinkiin 4.1. klo 16.35.

 

Matkan alustava hinta 2675 euroa/henkilö jaetussa jaetussa kahden hengen huoneessa (24 osallistujaa) ja 2965 euroa / henkilö yhden hengen huoneessa. Jos huonejako ei mene tasan, yksin matkustavan on maksettava yhden hengen huoneen lisämaksu. Matkan hinta tarkentuu tammikuussa 2019, kun ryhmän lentovaraus vahvistuu.

Hintaan sisältyy

 • Finnairin lennot Helsinki – Havanna - Helsinki turistiluokassa
 • Lentokenttäverot ja matkustajamaksut
 • 1 käsimatkatavara ja 1 lähtöselvitettävä laukku / henkilö
 • Majoitus, ohjelma, kuljetukset ja sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti
 • Aamiaiset päivittäin, 2 x kahvit ja ohjelmassa mainitut ateriat (7 lounasta ja 3 illallista)
 • Paikallisen englanninkielisen oppaan palvelut ohjelman aikana
 • Petra Kuivalan opastukset ja asiantuntijaluennot
 • Paikalliset verot ja Kuuban turistikortti

Hintaan ei sisälly:

 • Juomarahat paikalliselle oppaalle ja kuljettajalle (30€) kerätään matkan aikana
 • Ruokajuomat illallisilla
 • Matkavakuutus ja peruutusturva (pakollinen Kuubaan matkustettaessa)
 • Kotimaan liittymälennot

Vastuullinen matkanjärjestäjä: OK-matkat/Riitta Niskanen: puh. 09-25102054 tai riitta.niskanen(a)okmatkat.fi. Ammattiin liittyvien vierailujen järjestämisestä ja luennoista vastaavat Petra Kuivala ja SUOL ry. Matkaohjelma sitoumuksetta, kaikki oikeudet muutoksiin pidätetään.

Ilmoittautumiset ja paikkatiedustelut: eija.suokko(a)gmail.com tai puh. 0400-510503.