Suomen uskonnon-
opettajain liitto ry

SUOL ry:n tehtävä on vaikuttaa uskonnonopetuksen kehittämiseen ja aseman vakaana säilyttämiseen. Liitto valvoo jäsenten etuja ja järjestää tasokasta koulutusta.

Lue Lisää!

Hae mukaan Suomen Lähi-idän instituutin ja SUOL ry:n kurssille Libanoniin 20.–26.2.2020! 

Libanon on maa, joka perustuu uskontoihin. Maan poliittinen järjestelmä on sektariastinen eli valta jakautuu ylimmistä viroista alkaen uskontokuntien välillä: presidentti on maroniittikristitty, pääministeri sunnimuslimi, parlamentin puhemies shiiamuslimi. Jako menee läpi valtion virkojen. Järjestelmän etuna on uskontokuntien suhteellisen rauhallinen yhteiselo, varjopuolena politiikan kuolema. Asian sijaan tärkeintä on ryhmän etu.  

Täydennyskoulutuskurssin vetäjänä toimii TT Heidi Hirvonen. Hirvonen väitteli vuonna 2010 kristinuskon ja islamin dialogista neljän libanonilaisen ajattelijan näkökulmasta ja toimii tällä hetkelle tutkijatohtorina Helsingin yliopistossa. Ohjelmassa kuullaan luennoilla ja retkillä Hirvosen lisäksi myös paikallisia asiantuntijoita ja uskonoppineita.

Alustava ohjelma 

Torstai 20.2.

Turkish Airlinesin lennot Helsinki-Istanbul klo 12.35-17.20 ja Istanbul-Beirut klo 19.25-20.20. 

Perjantai 21.2.

Tutustuminen Suomen Lähi-idän instituuttiin Beirutissa. Instituutissa johdatus Libanoniin sekä luentoja sen sektarianistisesta poliittisesta järjestelmästä ja eri uskontokunnista. Libanonin suurimmat uskonnolliset yhteisöt ovat shiialaiset, sunnalaiset, maroniittikristitityt, ortodoksikristityt ja druusit. Virallistettuja uskontokuntia Libanonissa on kuitenkin peräti 18. Libanonissa henkilöoikeudellinen asema määräytyy uskonnon mukaan, joten uskonnolla on suuri merkitys politiikan lisäksi myös esim. avioliittoja, eroja ja huoltajuutta koskevissa kysymyksissä. Lounaan jälkeen tutustuminen Kansallismuseoon. Illalla FIMEn tarjoama tervetuliaisillallinen. 

Lauantai 22.2.

Kaksipäiväinen kiertomatka Etelä-Libanonin pyhille paikoille alkaa. Beirutin eteläosissa Ouzaissa tutustuminen sunnalaiseen moskeijaan ja imaami al Uzain muistohautaan (Maqâm of Al Imam El Ouzai). Matka jatkuu etelään kohti Jiyyeä, jossa käynti shiialaisella, profeetta Joonaan muistohaudalla (Maqâm of Nabi Younes). Matka jatkuu Sidonin kautta Tyrokseen. Tyrokseksessa käynti kristityssä korttelissa ja shiialaisella hautausmaalla.  Lounaan jälkeen lähtö kohti Qanaa. Qana (kirjoitetaan myös Cana) on yksi kolmesta paikasta, jossa Raamatun Kaanaan ajatellaan sijainneen. Vuoren rinteeseen on varhaiskristillisellä ajalla kaiverrettu Kaanaan häitä kuvaavia reliefejä. Yöpyminen Jezzinessä. 

Sunnuntai 23.2.

Kiertomatka jatkuu. Aamukävely Jezzinen kristillisissä kohteissa, minkä jälkeen lähtö Jezzinestä kohti Nihaa, jossa käynti druusien pyhällä paikalla, Jobin muistohaudalla (Maqam Nabi Yaayyoub). Nihasta jatketaan tutustumista Shuufin druusialueeseen. Iltapäivällä lounas ja tutustuminen Deir El Qamariin, josta paluu Beirutiin. 

Maanantai 24.2.

Beirutissa tutustuminen keskustan kirkkoihin ja moskeijoihin. Uusin keskustan moskeijoista on Libanonin edesmenneen pääministerin Rafik Haririn rakennuttama Muhammad al-Amin, jonka vieressä on hänen ja hänen kanssaan vuonna 2005 pommi-iskussa menehtyneiden hautamuistomerkki. Käynti foinikialaisen ja roomalaisen Beirutin raunioilla, jonka jälkeen siirtyminen armenialaiseen kaupunginosaan ja tutustuminen sen kirkkoihin. Lounas armenialaisessa ravintolassa. Loppu iltapäivä vapaa. Illalle pyritään mahdollisuuksien mukaan järjestämään suurlähetystön vastaanotto. 

Tiistai 25.2.

Koko päivän retki pohjoisessa sijaitsevaan Pyhään laaksoon (Qadisha Valley). Vierailu Pyhän Antoniuksen maroniittiluostarissa, jossa on Lähi-idän vanhin kirjapainokone. Vanhin laitteella painettu tunnettu teksti on 1610 painettu psalmi. Luostarin jälkeen tutustuminen lähellä sijaitsevaan Khalil Gibranin kotimuseoon, jossa esillä hänen maalauksiaan. Lounaan jälkeen käynti seetrialueella. Illalla paluu Beirutiin.  

Keskiviikko 26.2.

Lennot Beirut-Istanbul klo 9.45-12.45 ja Istanbul-Helsinki klo 14.45-17.15.

 

Matkan kokonaishinta on noin 1200€ sisältäen edestakaisen lennon Helsingistä Beirutiin, kurssiohjelman mukaiset luennot, opastukset, sisäänpääsyt, kuljetukset Libanonissa, lounaat ja majoituksen 2-hengen huoneissa aamiaisineen. 1-hengen huoneen lisämaksu on 250 euroa. 

Hinta ei sisällä vakuutuksia, vaan kunkin on itse otettava kattava matkavakuutus. Passin on oltava voimassa vähintään 6kk Libanoniin saapumisesta eikä siinä saa olla Israelin leimoja. Sääntö on ehdoton! Ilmaisen turistiviisumin saa passiin rajalla. 

Libanonin maapaketista vastaa Suomen Lähi-idän instituutti (FIME), jonka tilille kurssimaksu maksetaan myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana, kuitenkin vähintään 2 kk ennen matkaa.  Suol järjestää lennot suomalaisen matkatoimiston kautta, jotka maksetaan erikseen. 

Kurssille valitaan hakemusten perusteella 20 uskonnon opettajaa. Hakemukset tulee lähettää viimeistään su 28.4.2019 osoitteeseen toimisto(a)suol.fi. Hakemuksessa tulee ilmetä hakijan henkilötiedot, nykyiset työtehtävät, mahdollinen toiminta SUOL ry:ssä tai sen paikalliskerhoissa ja muut hakijan ansiokseen katsomat seikat sekä se, miten hakija aikoo hyödyntää kurssin antia opetuksessa. Jos hakijoita on enemmän kuin 20, valintakriteereinä ovat SUOL ry:n jäsenyys, toiminta SUOL:ssa ja sen paikalliskerhoissa sekä mahdollisuus kurssin annin hyödyntämiseen omassa työssä. 

Lisätiedot: eija.suokko(a)gmail.com