Suomen uskonnon-
opettajain liitto ry

SUOL ry:n tehtävä on vaikuttaa uskonnonopetuksen kehittämiseen ja aseman vakaana säilyttämiseen. Liitto valvoo jäsenten etuja ja järjestää tasokasta koulutusta.

Lue Lisää!

SUOL RY:N OPINTOMATKA MOSKOVAAN 1.–6.6.2020

Opintomatka on peruttu koronaviruspandemian takia.

Asiantuntijana matkalla mukana TT, VTM, dos. Kimmo Kääriäinen, joka luennoi matkan aikana mm. Venäjän nykytilanteesta, venäläisestä mediasta, ortodoksisuudesta, kirkon ja valtion sekä uskonnon ja politiikan suhteista Venäjällä, venäläisyydestä ja Ukrainasta.

Ohjelmaan pyritään saamaan tapaamisia mm. Sergiev Posadin hengellisessä akatemiassa, yliopistolla ja Suomen suurlähetystössä sekä baletti- tai oopperaesitys Bolshoi-teatterissa. Nämä varmistuvat vasta suhteellisen lähellä matkaa ja saattavat aiheuttaa pieniä muutoksia ohjelmaan. 


Alustava matkaohjelma

Maanantai 1.6.

Finnairin lento AY715 Moskovaan klo 11.10-12.50. Kuljetus historialliseen hotelli Metropoliin, jonne saavumme noin klo 16. Hotelli on osa moskovalaista historiaa ja siellä on käynyt kuuluisia vieraita mm Lenin, Stalin, Mao Zedong ja Michael Jackson. Majoittumisen jälkeen kävelykierros Punaisella torilla, joka on yksi maailman tunnetuimmista aukioista. Punainen tori on ollut Moskovan sydän yli 500 vuoden ajan, ja sen mahtavat rakennukset kertovat kaupungin vaiheikkaasta historiasta. Ihastelemme ulkoapäin muun muassa Kremlin torneja, historiallista museota sekä Pyhän Vasilin katedraalia, jonka värikkäät kupolit ovat Venäjän ja Moskovan tunnettuja symboleja. Näemme myös suuren GUM-tavaratalon, 1800-luvun hienon kauppakeskuksen. Kierroksen jälkeen yhteinen illallinen klo 19.00. Illallisen jälkeen luento.

Tiistai 2.6. 

Aamiaisen jälkeen lähtö kävellen kohti Kremliä, historiallista linnoitusta, jossa sijaitsevat Venäjän tärkeimmät hallintoelimet. Kreml on yksi Unescon maailmanperintökohteista Venäjällä ja sen historiallisia nähtävyyksiä ovat katedraalit, Tsaarin kello, kellotapulit ja tornit. Kierros Kremlissä ja käynti sisällä yhdessä katedraalissa. Paluumatkalla kävely Alexanderin puutarhaan läpi. Puutarhan pääsisäänkäynnin edessä on tuntemattoman sotilaan patsas. Kremlin jälkeen kierros Vasilin katedraalissa Punaisella torilla. Katedraali on omintakeinen sekoitus itämaisia ja länsimaisia vaikutteita, ja sen värikkäät kierteiset kupolit ovat Venäjän ja Moskovan tunnetuimpia symboleita. Kirkko rakennettiin 1500-luvulla Iivana Julman hallituskaudella, kun mongolivallasta tuli loppu. Vasilin katedraali koostuu itse asiassa yhdeksästä erillisestä kirkosta, joista jokainen on omistettu eri pyhimykselle. Kierroksen jälkeen lounas ja luento hotellissa. Iltapäivällä mahdollinen vierailu yliopistolla (varmistuu vasta vähän ennen matkaa) ja uskontotieteen professorin ja/tai journalistiikan tiedekunnan dekaanin tapaaminen. 

Keskiviikko 3.6.

Aamiaisen jälkeen bussikiertoajelu kaupungilla. Kiertoajelun aikana tutustuminen Kristus Vapahtajan katedraaliin Moskva-joen rannalla lähellä Kremliä. Tsaari Aleksanteri I määräsi rakennettavaksi Venäjän suurimman kirkon Napoleonista vuonna 1812 saadun voiton kunniaksi. Kirkko valmistui vuonna 1860, mutta Stalin tuhosi katedraalin vuonna 1931. Paikalle rakennettiin maailman suurin maauimala vuonna 1958. Nykyinen katedraali rakennettiin 1990-luvulla ja se on maailman suurimpia ortodoksisia kirkkorakennuksia ja se edustaa uusbysanttilaista tyyliä. Päivän aikana vierailu myös Moskovan Pyhän Kolminaisuuden kirkossa, jossa myös tapaaminen luterilaisen papin kanssa. Kierroksen aikana käymme myös Varpusvuorella ihailemassa kaupunkikuvaa ja näemme ulkoapäin Moskovan valtionyliopiston, joka on suurin Stalinin tornitaloista ja joka valmistuessaan oli Euroopan korkein rakennus. Retken aikana lounas paikallisessa ravintolassa. Paluu hotelliin illansuussa. 

Torstai 4.6.

Aamiaisen jälkeen ajo bussilla Sergijev Posadiin noin 70 km:n päähän Moskovasta. Ajomatkan aikana luento. Troitse-Sergijevin lavra on luostarialue, joka on nykyisin Venäjän ortodoksisen kirkon tärkein keskus ja myös UNESCOn maailmanperintökohde. Luostarissa asuu tällä hetkellä yli 300 munkkia. Alueen tärkein nähtävyys on 1300-luvulla rakennuttu Pyhän Kolminaisuuden kirkko. Pääosa nykyisestä lavrasta rakennettiin 1400–1700-luvuilla, ajalle ominaiseen sotilaalliseen tyyliin, koska luostarit toimivat tuolloin väestön suojapaikkoina. Tsaari Boris Godunov on haudattu luostarin pääkirkkoon, Neitsyt Marian kuolonuneen nukkumisen katedraaliin, joka on kopio Kremlin katedraalista. Lounas päivän aikana. Tähän pyritään saamaan vierailu alueella olevassa hengellisessä akatemiassa ja tapaaminen akatemian rehtorin kanssa. 

Perjantai 5.6.

Aamiainen. Aamupäivällä tutustuminen Tretjakovin gallerian historialliselle puolelle, joka on täynnä Venäjän kansallisaarteita ja on yksi maailman hienoimmista taidemuseoista. Näyttelyssä on yli 130 000 taideteosta, kaikki venäläisten taiteilijoiden 1000-1900 -luvuilla tekemiä. Mukana on mm. Andrei Rublevin ikoineita ja 1800-luvun realistista taidetta, jonka tunnetuimpiin edustajiin kuuluu mm. Repin. Kierroksen jälkeen yhteinen lounas. Iltapäivällä tutustuminen uuteen Tretjakoviin ja perehtyminen 1900-luvun venäläisen taiteen parhaimmistoon. Hienoimpia ovat muun muassa Marc Chagallin ja Vasili Kandinskyn modernistiset työt sekä eräät monumentaaliset sosialistisen realismin teokset.  Museokierroksen jälkeen käynti Follen Idols -puistossa, jossa on veistoksia neuvostoajalta. Paluu hotellin, jossa lyhyt tauko. Päivän päätteeksi illallisristeily Moskva-joella Moskovan maisemia ihaillen. 

Lauantai 6.6.

Aamiaisen jälkeen pieni kävelykierros hotellin läheisyydessä ja halukkaat voivat kokeilla sisäänpääsyä Leninin mausoleumiin, jonne pääsee sisään vain jonottamalla. Kierroksen jälkeen lounas. Iltapäivällä metroretki. Moskovan metro avattiin vuonna 1935 osana suunnitelmaa tehdä Moskovasta koko maailman kommunismin pääkaupunki, ja sen asemien oli tarkoitus olla Neuvostoliiton menestyksen näyteikkunoita. Nykyään metro on punatähtineen ja neuvostotaidetoksineen toimiva sosialistisen designin museo. Retkellä pysähdytään muutamalla kauneimmalla metroasemalla. Paluumatkalla lentoasemalle näemme myös Moskovan lähiöitä. Lento AY714 Helsinkiin klo 20:30–22:15.

Matkan hinta noin 1650 euroa/henkilö jaetussa jaetussa kahden hengen huoneessa (30 osallistujaa) tai noin 2050 euroa / henkilö yhden hengen huoneessa. Jos huonejako ei mene tasan, yksin matkustavan on maksettava yhden hengen huoneen lisämaksu. 

Hintaan sisältyy

 • Finnairin lennot turistiluokassa
 • Paikalliset verot 
 • Majoitus hotelli Metropolissa****+
 • Buffet-aamiainen päivittäin, 5 lounasta, 2 illallista
 • Ohjelma, kuljetukset, risteily ja sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti
 • Paikallisen suomenkielisen oppaan palvelut 
 • Opastuskuulokkeet retkien aikana
 • Kimmo Kääriäisen opastukset ja asiantuntijaluennot

Hintaan ei sisälly:

 • Matkavakuutus ja peruutusturva 
 • Kotimaan liittymälennot
 • Viisumit
 • Bolshoi-teatterin liput
 • Juomarahat (ovat vapaaehtoisia ja voidaan maksaa palvelun mukaan)

Hinnat on laskettu 4.9.2019 valuuttakurssien mukaan. Pidätämme oikeuden hinta-, ohjelma-, hotelli- ja aikataulumuutoksiin, jotka johtuvat meistä riippumattomista syistä. Pieniä ohjelmanmuutoksia voi vielä tulla, esim. joidenkin ohjelmien paikkoja voidaan joutua muuttamaan tapaamisten varmistuttua. 

Vastuullinen matkanjärjestäjä: OK-matkat/Minna Heikurinen. 

Luennoista ja mahdollisista vierailuista yliopistolla ja Suomen suurlähetystössä vastaavat Kimmo Kääriäinen ja SUOL ry.

Paikkatiedustelut: eija.suokko(a)gmail.com