Suomen uskonnon-
opettajain liitto ry

SUOL ry:n tehtävä on vaikuttaa uskonnonopetuksen kehittämiseen ja aseman vakaana säilyttämiseen. Liitto valvoo jäsenten etuja ja järjestää tasokasta koulutusta.

Lue Lisää!

Lähde mukaan SUOL ry:n opintomatkalle Ranskan kauneimpiin maisemiin Alsaceen!

Asiantuntijaoppaana ja -luennoitsijana matkalla on Liisa Väisänen, jonka kanssa tutustumme Strasbourgiin, Colmariin ja Alsacen viinitiehen sekä sen idyllisiin pikkukyliin ja kaupunkeihin, gastronomisia elämäyksiä unohtamatta.

Alustava ohjelma

Keskiviikko 8.6. Strasbourg

Finnairin lento Zurichiin klo 7.55–9.45, josta ajamme Schwarzwald-vuoriston upeiden maisemien halki Freiburgiin lounaalle. Ajomatkalla kuulemme vuoroin Saksaan ja vuoroin Ranskaan kuuluneen Alsacen alueen historiasta ja merkityksestä. Myöhään iltapäivällä saavumme tämän Vogeesin vuoriston ja Rein-joen välissä sijaitsevan alueen suurimpaan kaupunkiin Strasbourgiin, joka tunnetaan myös yhtenä Euroopan pääkaupunkina ja jossa sijaitsee mm. Euroopan parlamentin virallinen päämaja. Teemme pienen kiertoajelun ja tutustumme Unescon maailmanperintökohteisiin lukeutuvaan Notre Dame -katedraaliin ja Gutenbergin aukioon. Vuosina 1015-1439 rakennettu katedraali on yksi myöhäisgoottilaisen arkkitehtuurin hienoimmista. Ajomatkan aikana kuulemme myös luennon kirkkoarkkitehtuurin kehityksestä Euroopassa. Majoittuminen hotelliin (2 yötä).

Torstai 9.6. Strasbourg

Aamiaisen jälkeen tutustuminen Rohan palatsissa sijaitsevaan taidemuseoon, Musée des Beaux-Arts, jossa tutustumme mm. Botticellin, Giotton ja Piero di Cosimon töihin. Itse palatsi on barokin huipputöitä ja sen asukkaisiin on kuulunut mm. Napoleon Bonaparte vaimonsa Josephinen kanssa. Yhteisen lounaan jälkeen teemme vajaan tunnin mittaisen risteilyn Ill-joella kauniimpien goottilaisten kirkkojen ja historiallisten siltojen ohi, ohittaen Petite France -kaupunginosan ja joen varrella olevan Euroopan parlamentin rakennuksen. Iltapäivällä jatkamme tutustumista kävellen Strasbourgin historialliseen keskustaan, Grande Ile, joka on kuulunut Unescon maailmanperintöluetteloon vuodesta 1988. Tämä erinomaisesti säilynyt, Ill-joen kanavien ympäröimä vanha keskiaikainen keskusta on henkeäsalpaavan kaunis, jolla sijaitsee useita merkittäviä kirkkoja. Alueen ytimen muodostaa Petite-France kanaaleineen, siltoineen ja ristikkotaloineen.

Perjantai 10.6. Obernai – Sainte Odile

Aamiaisen jälkeen ajamme viiniviljelysten ympäröimään, Mont Sainte-Odilen juurella sijaitsevaan Obernaihin, jossa teemme keskustan kävelykierroksen ja käymme synagogassa. Kaupunki on säilyttänyt keskiaikaisen tunnelmansa. Matka jatkuu Sainte Odilen pyhälle vuorelle, josta on upeat panoraamanäkymät. Retkelle perehdymme Alsacen suojeluspyhimyksen Odilen tarinaan ja tutustumme vuorella olevaan Hohenburgin luostariin, joka on nykyisin tärkeä pyhiinvaelluskohde. Luostaria ympäröi kymmenen kilometriä kelttiläiskaudella rakennettua puolustusseinää, jota kutsutaan nimellä Mur Païen eli ns. pakanamuuri. Päivän aikana yhteinen lounas ja luento ”Pyhiinvaellukset Euroopassa”. Ajo Colmariin, jossa majoittuminen hotelliin Mercure Colmar Center Unterlinden**** (3 yötä).


Lauantai 11.6. Sélestat – Alsacen viinitie

Aamiaisen jälkeen ajo arkkitehtonisesti mielenkiintoiseen Sélestatiin, jonka vanhassa kaupungissa tutustumme mm. romaaniseen Ste Foyen ja goottilaiseen Saint Georgen kirkkoon. Arkkitehtuurinsa ohella kaupunki tunnetaan joulukuusiperinteen syntypaikkana. Iltapäivällä ajamme Alscasen satumaisen viehättävää viinitietä ja käymme Riquewihrissä ja Kaysersbergissa, joissa tutustuminen viininvalmistukseen ja maistamme paikallisia viinejä. Alsacen viinikulttuurilla on pitkä historia, ja 18 % Ranskan viinituotannosta tulee täältä. Riquewihr on yksi koko Alsacen alueen kauneimpia kyliä ja näyttää lähestulkoon samalta kuin 1700-luvulla. Kayserberg tunnetaan myös filosofi ja teologi Albert Schweitzerin synnyinkaupunkina. Päivän aikana yhteinen lounas ja luento ”Uskonto ja viini”.

Sunnuntai 12.6. Colmar

Aamiaisen jälkeen tutustuminen Pyhän Antoniuksen luostariin, Untellideniin, jossa nykyisin toimii yksi Ranskan arvostetuimmista taidemuseoista. Taidemuseossa on yksi länsimaisen ja kristillisen kirkkotaiteen hienoimpia teoksia, Matthias Grünewaldin ristiinnaulittu Kristus. Tämä Isenheimin alttaritaulu on maalattu vuosina 1513-16. Taidemuseossa näemme myös mm. Hans Holbeinin, Renoir’n ja Picasson teoksia.

Yhteisen lounaan jälkeen teemme kävelykierroksen Colmarin vanhassa kaupungissa. Colmar Alsacen eteläkärjessä on tyypillinen alsacelainen kaupunki, jota sen kanavien vuoksi jotkut kutsuvat Ranskan Venetsiaksi. Colmarin vanha kaupunki on täynnä alueelle tyypillisiä ristikkotaloja, joita on säilynyt sekä keskiajalta että renessanssin ajalta. Vanhan kaupungin pääkadulla käymme katsomassa Päärakennusta (The House of Heads), joka on rakennettu vuonna 1609. Rakennusta koristaa 106 taidokkaasti veistettyä päätä, joista sekä talo että katu ovat saaneet nimensä. Kävelykierroksella näemme myös entisaikojen kauppiastaloja, joiden väreistä saattoi aikanaan päätellä omistajansa ammatin – sininen talo kuului kalastajalle, punainen lihakauppiaalle jne. Mukulakivikatujen varsille jäävät myös 1600-luvun La Maison des Têtes ja La Maison Pfisterin renessanssitalo sekä L’Eglise des Dominicains -kirkko sekä goottilaisen rakennustaiteen aarre Pyhän Martin kirkko. Kävelykierroksella piipahdamme myös pienessä kotimuseossa, joka esittelee kuvanveistäjä Auguste Bartholdin tuotantoa – hänen tunnetuin työnsä on New Yorkin Vapaudenpatsas.

Maanantai 13.6. Munsterin laakso – Mullhaus

Aamiaisen jälkeen lähdemme retkelle Vogeesien vuoriston kainalossa sijaitsevaan Munsterin laaksoon, jossa vierailemme vuohifarmilla ja maistelemme alueen kuuluisia juustoja. Alsacelaisille juustotie on yhtä tärkeä kuin viinitiekin. Alueen pääasiallisin tuote on Munster-juusto. Sen herkullinen, jäljittelemätön maku on peräisin Vogeesien vuoriston laidunmailta ja sukupolvilta toiselle periytyneestä valmistustavasta. Yhteinen lounas maatilalla. Ajomatkalla kohti Zurichiä poikkeamme vielä Mullhousessa sijaitsevassa Saint Etiennen reformoidussa kirkossa. Ajomatkan aikana luento ”Kristuskuvan muutos kristillisessä taiteessa”. Illalla Finnarin lento Helsinkiin klo 19.10-22.50.

Matkan hinta 2110 €/hlö kahden hengen huoneessa (30 lähtijää) tai 2212 €/hlö (25 lähtijää). Yhden hengen huoneen lisämaksu 310 euroa.

Hintaan sisältyy:

  • Finnairin lennot turistiluokassa
  • Paikalliset verot
  • Majoitus kahden hengen huoneissa ****hotelleissa
  • Aamiainen päivittäin, 6 lounasta (3 ruokalajia, ruokajuomat)
  • Ohjelma, kuljetukset, risteily ja sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti
  • Opastuskuulokkeet retkien aikana
  • Suomalaisen asiantuntijaoppaan palvelut ja luennot (Liisa Väisänen)

Hintaan ei sisälly:

  • Matkavakuutus ja peruutusturva
  • Kotimaan liittymälennot
  • Juomarahat

Hinnat on laskettu 16.2.2022 valuuttakurssien mukaan. Pidätämme oikeuden hinta-, ohjelma-, hotelli- ja aikataulumuutoksiin.

Tiedustelut ja paikkavaraukset: eija.suokko(at)gmail.com
Vastuullinen matkanjärjestäjä: Lomalinja/Laura Grönmark-Simula