Valikko Sulje

Kurssimatka Jordaniaan 2023

Kurssimatka Jordaniaan
18.–25.10.2023

Hae mukaan Lähi-idän instituutin ja SUOL ry:n kurssille ”Pyhiä paikkoja, beduiinikulttuuria ja islamin tulkintoja Jordaniassa” 18–25.10.2023!

Jordanian kartta.

Matkan vetäjänä toimii Jordanian asiantuntija Päivi Miettunen, joka pitää luentoja ja perehdyttää maan kulttuuriin, uskontoihin ja pyhiin paikkoihin. Päivi on tutkinut muun muassa beduiinien uskomuksia ja rituaaleja sekä modernisaation vaikutuksia Etelä-Jordanian beduiinien uskonnolliseen ja kulttuuriseen identiteettiin. Tällä hetkellä hän on tutkijajäsen Muinaisen Lähi-idän imperiumit -huippuyksikössä ja osallistuu projektin arkeologiseen tutkimukseen ja sen yhteisöarkeologiseen työhön Pohjois-Jordaniassa.

Luentoaiheita mm. beduiinien kansanusko ja pyhät paikat, Jordania pyhänä maana, bysanttilainen taide, arabi-identiteetti, islamin tulkintoja Jordaniassa

ke 18.10.
Lento Istanbulin kautta Ammaniin klo 12.55-16.50 ja 21.10-23.30. Kuljetus Madabaan ja majoittuminen hotelliin.

to 19.10. Madaba – Wadi Rum
Tutustuminen Madabaan, jossa on roomalais- ja bysanttilaisaikaisia rakennusten jäänteitä, mosaiikkeja, museo ja kirkkoja. Jordanian väestöstä 5 % on kristittyjä, mutta Madabassa on monia kirkkoja ja noin 30% Madaban asukkaista on nykyään kristittyjä. Pyhän Yrjön kirkko on kuuluisa kirkon lattiasta löytyneestä bysanttilaisaikaisesta mosaiikkikartasta, johon on kuvattu kristittyjen pyhät paikat Välimeren ympäristössä. Kaupunki asutettiin uudelleen vasta 1800-luvun lopulla, kun Kerakista muutti kristittyjä perheitä alueelle. Asukkaat ovat elvyttäneet vanhan mosaiikkiperinteen. Yhteinen lounas. Iltapäivällä bussimatka Wadi Rumiin. Siirtyminen jeepeillä (tai halukkaat voivat ratsastaa parin tunnin kamelimatkan) aavikkoleiriin. Illallinen ja yöpyminen leirissä.

pe 20.10. Wadi Rum – Wadi Musa
Jeeppikierros Wadi Rumin autiomaassa. Wadi Rum on tuttu monista elokuvista Arabian Lawrencesta Dyyniin. Alueelta löytyy erikoisia luonnonmuodostelmia, kalliopiirroksia, punaisia hiekkadyynejä ja upeita maisemia. Ajo Wadi Musaan, joka on toisen alueen heimon, Liyathnen, kotikylä. Ylärinteessä sijaitsee ”Mooseksen lähde”, jonka perimätiedon mukaan Mooses loi iskiessään sauvallaan vettä kalliosta.  Majoittuminen hotelliin ja lounas kylässä. Iltapäivällä tutustuminen Beidhaan, joka oli yksi Petran satelliittikaupungeista, jonne saapuivat pohjoisen karavaanit. Paikka tunnetaan myös nimellä ”Pikku Petra” siellä sijaitsevan kanjonin ja sinne kaiverrettujen hautojen takia. Täältä ajo Umm Sayhounin beduiinikylään, jonne hallitus siirrätti Petran muinaismuistoalueella ja hautaluolissa asuneet Bedul-heimon jäsenet 80-luvulla. Illanvietto ja illallinen beduiinikylässä paikallisen perheen talossa. Yöpyminen Wadi Musassa.

la 21.10. Petra
Tutustuminen Jordanian tunnetuimpaan nähtävyyteen Petraan, joka on Unescon maailmanperintökohde ja yksi maailman seitsemästä ihmeestä. Petran kalliokaupungin historia ulottuu 9000 vuoden päähän. Nykyisen muotonsa kaupunki sai nabatealaisten aikana noin 300-luvulla eKr. Nabatealaiset olivat taitavia insinöörejä, jotka rakensivat kaupunkia ja kaupungista tuli karavaarireitin tärkeä huoltopiste. 100-luvulla Petra liitettiin osaksi Rooman valtakuntaa ja se kukoisti aina 600-luvulle asti. Kuljemme Siq-kanjonin lävitse, kallioon kaiverretun Al-Khaznen temppelin, teatterin ja kuningashautojen ohitse muinaisen päätien päähän, josta palataan takaisin. Halukkaat voivat ennen paluuta kiivetä vielä 850 askelta ”Luostarille” (Ad-Deir). Lounas Petrassa. Yöpyminen Wadi Musassa.

su 22.10. Kuninkaan valtatie – Ajloun
Ajo Kuninkaan valtatietä Ajlouniin. Kuninkaan valtatie on yksi rautakauden valtaväyliä, joka mainitaan myös Raamatussa. Sen varrella sijaitsivat Edomin, Moabin ja Ammonin valtakunnat ja myöhemmin sitä käyttivät nabatealaiset, persialaiset ja roomalaiset. Pysähdys Karakissa, joka on tunnettu ristiretkiajan linnastaan. Kerakista löytyy myös Nooan pyhäkkö. Kevyt lounas (esim. kana- tai falafel-leipä bussissa). Matkan aikana näemme myös mm. Wadi Mujibin (Raamatun Arnonin), joka oli Moabin kuningaskunnan rajajoki sekä Dhibanin (Moabin pääkaupunki Dibonin), josta Meshan steela on löydetty. Yöpyminen Ajlounissa.

ma 23.10. Ajloun
Tutustuminen Ayyubidilinnoitukseen, profeetta Khidrin (Pyhä Yrjö) pyhäkköön sekä Tell Mar Eliakseen eli Elialle omistetun bysanttilaisen luostarin raunioihin. Vapaata aikaa lounastaa. Tutustuminen Jerashiin, joka on yksi parhaiten säilyneistä roomalaisaikaisista kaupungeista. Alueella on esimerkiksi Zeukselle ja Artemidekselle omistetut temppelit ja antiikin ajalta peräisin olevia kirkkoja, teattereita ja kylpylöitä. Lounas päivän aikana. Yöpyminen Madabassa. 

ti 24.10. Jordaninlaakso
Päivän aikana käynti Nebo-vuorella, josta Vanhan testamentin mukaan Mooses näki ”luvatun maan” ja jonne hänet uskotaan haudatun. Vuori on pyhiinvaelluspaikka ja vuorella on museo ja kirkko, joka rakennettiin 300-luvun lopulla Mooseksen muistoksi sekä vaihtoehtoinen ”Mooseksen lähde”. Jordanjoella käymme kastepaikalla, jossa Jeesus Uuden testamentin mukaan kastettiin ja joka on myös pyhiinvaelluspaikka ja josta on näkymä myös Israelin puolen kastepaikalle. Päivän aikana perehtyminen myös Deir Allan kaupunkiin, jonka kuuluisimpia löytöjä on ns. Balam-inskriptio, jossa mainittu henkilö yhdistetään Vt:n Bileamiin. Tutustuminen myös Profeetan seuralaisten hautapyhäkköihin. Jordanin laaksossa sijaitsee neljän Profeetan läheisen seuralaisen (”sahaba”) haudat, ja Deir Allan lähellä on niistä kolme: Abu Ubaidah ibn al-Jarrah, Dhiraar bin Al-Azwar ja Sharhabeel ibn Hasana. Kaikki olivat keskeisessä roolissa 600-luvun arabivalloitusten johtohahmoina. Sandwich-lounas päivän aikana. Läksiäisillallinen ja yöpyminen Madabassa.

ke 25.10.
Bussikuljetus lentokentälle ja lento Istanbulin kautta Helsinkiin klo 9.55–12.15 ja 15.00–18.50.

Kurssin hinta on noin 2000 €.

Hinta sisältää:

  • lennot
  • kurssiohjelman
  • luennot
  • opastukset
  • Jordan-passin (sisältää viisumin)
  • sisäänpääsymaksut
  • majoituksen 2-hengen huoneissa
  • aamiaiset ja vähintään yhden aterian päivittäin
  • Jordanian sisäiset kuljetukset.

Hinta ei sisällä:

  • vakuutukset
  • juomarahat.

Kurssille valitaan hakemusten perusteella 18 uskonnon opettajaa. Hakemukset tulee lähettää 18.1. mennessä osoitteeseen . Hakemuksessa tulee ilmetä hakijan henkilötiedot, nykyiset työtehtävät, mahdollinen toiminta SUOL ry:ssä tai sen paikalliskerhoissa ja muut hakijan ansiokseen katsomat seikat sekä se, miten hakija aikoo hyödyntää kurssin antia opetuksessa. Jos hakijoita on enemmän kuin 18 valintakriteereinä ovat Suol ry:n jäsenyys, toiminta Suolissa ja sen paikalliskerhoissa sekä mahdollisuus kurssin annin hyödyntämiseen omassa työssä. Kurssin osallistujien terveydentilan tulee sallia osallistuminen jalkaisin tehtäville kenttäretkille.

Lisätietoja